Održana debata u Srebrenici o lokalnim radio stanicama

sreberenicadebataSrebrenica – Privatizacija javnih lokalnih medija predstavlja jedini spas za ove medije koji su pod velikim pritiskom vlasti i u teškom finansijskom položaju, poručili su juče u Srebrenici učesnici javne debate „Lokalne radio stanice-javni mediji u službi građana ili sredstvo manipulacije u rukama lokalnih vlasti“. Sudionici debate koju je oragnizovalo Udruženje/udruga BH novinari, istakli su da su lokalne radio stanice najčešće jedini izvor informacija za pojedina naselja i građane u lokalnim zajednicana ali da je njihov opstanak doveden u pitanje zbog lošeg odnosa opštinskih vlasti prema njima.

„Lokalni mediji, pogotovo radio stanice, jesu nasušna potreba građana. Međutim, vlast ne zanima šta je građanima potrebno. Lokalni mediji su natjerani da budu u službi vlasti jer o njima finansijski ovise. S druge strane, odnos vlasti prema lokalnim medijima i u finansijskom smislu je jako loš“, kazao je Marinko Sekulić, novinar Radio Srebrenice. Zorana Petković, direktorica radija „Osvit“ iz Zvornika, kazala je da ju je vlast natjerala da osnuje privatnu radio stanicu.

„Natjerali su me da osnujem privatnu radio stanicu jer nisam htjela da radim za njih. Finansijska situacija nije najbolja ali u privatnim stanicama je moguće baviti se novinarstvom profesionalno i objektivno. Naši uposleni imaju redovne plate ali one su niske jer često ne možemo dobiti reklame jer ne podilazimo određenim lokalnim političarima. Osjetimo bojkot pojedinih preduzeća ali se ne predajemo. Jedini izlaz za javne stanice jeste privatizacija“, kazala je ona. Marko Divković, dopisnik BHT-a iz Tuzle, kazao je da su javni mediji u istoj situaciji i u većim sredinama.

„Veći grad ne donosi i veća prava za novinare. Vlast svugdje kontroliše medije i situacija se mijenja od izbora do izbora. Svaka vlast će pokušati da vas stavi pod kontrolu. Položaj novinara u lokalnim javnim medijima u ovakvoj situaciji je jako loš“, kazao je Divković. Tokom debate istaknuto je da se sami novinari trebaju potruditi da održe profesionalnost u lokalnim medijima bez obzira na pritiske i da se hrabrije bore za svoja prava.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest