Novinarima prezentovani projekti obnovljive energije

bihacenergijaBihać – Predstavnici WeBSEFF programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Udruženjem/udrugom BH novinari u petak 9.9.2011. godine u Privrednoj komori USK prezentovali su novinarima kreditnu liniju za projekte obnovljive energije na Zapadnom balkanu (WeBSEFF program) vrijednu 60 miliona eura.

Tokom prezentacije predstavnici WeBSEFF programa istakli su da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u BiH još u povoju i da ova tema još nije dobila zasluženo mjesto u bh. medijima i javnosti.

“Kreditna linija WebSEFF programa pruža finansiranje do 2 miliona EUR za lokalne kompanije zainteresovane za projekte modernizacije, što rezultira značajnim uštedama energije koje omogućuju kompanijama povrat kreditnog iznosa za manje od pet godina. Krediti su dostupni preko dvije lokalne banke. Dosta uspješnih kompanija u BiH su već iskoristili ovu ponudu i to im se višestruko vraća. Ulaganja u obnovljivu energiju rezultiraju značajnim uštedama energije, povećanjem profita i zaštitom životne okoline”, kazala je Lena Bratić, koordinator WeBSEFF programa. 

Kako bi približili temu novinarima i javnosti, osim prezentacija za novinare koje će se održati u većim bh. gradovima, predstavnici WeBSEFF programa objavili su i konkurs za najbolji novinarski prilog o obnovljivoj energiji koji je prezentovan u Bihaću. Za najbolje priloge obezbijeđene su novčane nagrade u iznosu od 1.000 i 500 eura. Uslovi su da prilog ima najmanje 200 slova i da bude objavljen do 15. Novembra ove godine. Rok za dostavljanje priloga je 25. novembar 2011. Dodjela nagrada održaće se u decembru 2011. Prezentacija WeBSEFF projekta i konkursa za novinarski prilog u toku ovog mjeseca biće prezentovani još u Tuzli, Brčkom, Mostaru i Banjaluci. Više informacija o programu možete pronaći na portalu www.webseff.com.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest