Udruženje /Udruga BH novinari poziva Vas na debatu o lokalnim radio stanicama. 

Lokalni javni mediji imaju veliki značaj za razvoj svih društvenih segmenata i kreiranje društvenog mnijenja u svojim sredinama. Oni predstavljaju bitnu vezu između lokalnih javnih institucija i građana djelujući kao forum na kojem građani imaju mogućnost da izraze svoja gledišta i stavove o svim važnim pitanjima. Po definiciji javni mediji bi trebali biti slobodni i nezavisni, da izvještavaju bez cenzure i objektivno, da budu mediji kojima se vjeruje. S obzirom na veliku popularnost kod građana posebnu ulogu u ovom poslu imaju lokalne radio stanice.

Međutim, finansijska zavisnost od lokalnih centara moći i slabe marketinške mogućnosti su glavne prepreke sa kojima se lokalne radio stanice svakodnevno susreću. Rijetki su lokalni mediji koji su u prilici da se oslobode stega vlasti kako bi bili objektivni i u prilici odgovoriti potrebama građana. Proces privatizacije javnih elektronskih medija nije još započeo i to u velikoj mjeri otežava transformaciju ovih medija.

Da li su lokalne radio stanice uopće u mogućnosti da se oslobode stega lokalnih vlasti? Da li je privatizacija javnih elektronskih medija jedno od rješenja? Kako u uslovima finansijske ovisnosti od lokalne vlasti biti objektivan i profesionalan novinar ? U kojoj mjeri su lokalne radio stanice objektivan i profesionalan servis građanima?

Debate je zakazana u četvrtak 15.9.2011. godine u 11 sati.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest