Održana ekspertska debata o otvorenosti javnih institucija za medije i novinare

debata_tuzlaTuzla – Bolja komunikacija javnih institucija u BiH i medija moguća je jedino ukoliko se počne sa intenzivnom edukacijom glasnogovornika javnih institucija i uvođenjem novih zakonskih okvira, poručili su danas učesnici debate o otvorenosti javnih institucija koju su organizovali Udruženje/Udruga BH Novinari.

Sudionici debate istakli su da takodjer kako glasnogovornici javnih institucija nemaju slobodu da daju informaciju bez znanja nadležnih, a većina javnih institucija uopšte nema osobu zaduženu za komunikaciju sa medijima. Mnoge institucije nemaju veb sajt, ne koriste ečektronsku komunikaciju sa medijima niti putem e – maila odgovaraju na upite novinara i građana.

Srđan Puhalo, psiholog iz Banjaluke, kazao je da portparoli u javnim institucijama govore samo ono što im nadređeni kažu i da nisu od velike koristi novinarima. Novinarka Jasna Subotić iz Tuzle kazala je da, s druge strane, ni mediji često nisu profesionalni u serviranju informacije javnosti. „Danas imamo slobodne vlasnike medija, a ne slobodne medije. Nažalost, novinari plasiraju vijesti prema želji vlasnika medija koji nerijetko blisko sarađuju sa ljudima iz vlasti“, kazala je ona.

Novinarka Bedrana Kaletović istakla je da su glasnogovornici javnih institucija često prepreka na koju novinari nailaze na putu do informacija. „Umjesto da nam daju tražene informacije portparoli javnih institucija nas koče da do njih dođemo, jer tako njihov šef želi. Oni serviraju samo pozitivne vijesti koje onda preuveličavaju“, kazala je Kaletović.

Učesnici debate predložili su da se što prije krene u intenzivnu edukaciju portparola i rukovodilaca javnih preduzeća i institucija u oblasti komunciranja sa medijima i novinarima. Zaključeno je takodjer kako je potrebno pooštriti zakonske sankcije za one koji uskraćuju informacija gradjanima i medijima, te organizovati posebu edukaciju građana o njihovom pravu na informacije i o građanskoj hrabrosti.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest