Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Herzegovini i Medžlisu Živinice, zbog grubog napada na novinarsku ekipu Federalne televizije, koji se desio sinoć u Islamskom centru u Živinicama.

Novinara Omera Hasanovića i snimatelja Emira Hrnčića napala je grupa od desetak osoba sa imamom Mehmedom Butkovićem na čelu, dok su pokušali napraviti televizijsku priču o aktivnostima gospodina Butkovića, koji je, inače, glavni imam Medžlisa Živinice, ali pod suspenzijom zbog presude za krivično djelo seksualnog bluda. Imam Butković i njegovi istomišljenici su spriječili ekipu FTV u obavljenju novinarskog zadatka, vrijeđali ih i na kraju im oduzeli opremu za snimanje, koju su kasnije vratili pod pritiskom policije.

Napad na ekipu FTV direktno je ugrožavanje prava na slobodu izražavanja i grubo atakovanje na profesionalni i ljudski integritet novinara i snamatelja ove medijske kuće. Ovaj napad zahtjeva hitnu reakciju najodgovornijih ljudi Rijaseta IZ i Medžlisa Živinice, javno izvinjenje FTV i osudu ponašanja imama Butkovića i njegovh istomišljenika – napadača na novinare koji su, kršeći pravno na slobodu izražavanja, prekršili osnovne demokratske vrijednosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini, te narušili proklamovani mir i druge vrednote mjeseca Ramazana.

Udruženje/ udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima oštro osuđuju napad na ekipu FTV i zahtjevaju od Policijske uprave u Živinicama provođenje detaljne istrage o ovom slučaju, te poduzimanje pravnh radnji koje će rezultirati sankcioniranjem imama Mehmeda Butkovića i ostalih napadača.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest