Ekspertska debata o temi  “Koliko bh. novinarstvo odgovara informativnim potrebama građana i javnosti” biće održana u srijedu 31.08.2011 sa početkom u 11 sati u hotelu “Ero” u Mostaru.

Političke stranke i ekonomski lobiji i dalje utiču na uredničku politiku medija zbog čega je često upitna relevantnost informacija koje se serviraju građanima. Analitičari medija smatraju da su političke podjele u BiH i ekonomska kriza  glavni uzroci lošeg stanja na bh. medijskoj sceni.

Medijski sadržaji su politizovani, a teme iz kulturnog, ekonomskog i znanstvenog   života se zapostavljaju. S druge strane glavni sadržaji bh. medija postali su crna hronika, nasilje, afere, skandali, siromaštvo, seks afere i reality programi.Postavlja se pitanje da li se u BiH uopće dešavaju pozitivne stvari? Da li, osim politike i crne hronike, postoje druge teme? Mediji, kao važan društveni akter, imaju veliku odgovornost prema društvu u smislu objektivnog obavještavanja javnosti i razvoja demokratije. Mogu li bh. mediji biti odgovorniji prema građanima?

Uvodničari na debti će biti:  Radenko Udovičić – Media plan Institut iz Sarajeva, Semina Ajvaz – profesorica Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru, Pejo Gašparević – novinar i Majda Behram iz Centra civilnih inicijativa.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest