Sarajevo – Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje postupak predsjednika Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Vladimira Usorca, koji je verbalno napao Slavišu Bajića, novinara Alternativne televizije Banjaluka, prijeteći mu u telefonskom razgovoru da će ga „zalijepiti za asfalt“, koristeći pri tom psovke, uvrede i vulgarne izraze.

Incident se dogodio nakon što je novinar Bajić napravio izvještaj o gradnji farme vrijedne dva miliona KM na imanju Vladimira Usorca, odnosno, posjeti premijera RS Aleksandra Džombića i ministra poljoprivrede RS Miroslava Milovanovića ovom imanju. Kolega Bajić je izvještaj uradio poštujući pravila novinarske profesije i odredbe kodeksa, izvještavajući nepristrasno i dajući priliku gospodinu Usorcu da odgovori na novinarska pitanja. Vladimiru Usorcu se, očigledno, nisu dopala novinarova pitanja i zbog toga mu je telefonom pretio i vređao ga, što predstavlja najgrublje kršenje prava na slobodu javne riječi i profesionalnog izvještavanja. 

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima odlučno zahtijevaju od nadležnih organa da ovakve izgrednike najoštrije sankcionišu kako bi konačno prestali pritisci na novinare, koji onemogućavaju novinare u profesionalnom radu. Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti Međunarodnu federaciju novinara i sve nadležne institucije i organe o ovom nemilom događaju i zahtijevati hitnu reakciju.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest