Upravni odobr Udruženja/udruge BH novinari uputio je danas javni protest Drugostepenom sudskom vijeću Haškog tribunala zbog toga što je ovo vijeće odbacilo žalbu Florence Hartmann, novinarke i bivše glasnogovornice Tribunala, proglasivši je krivom za nepoštivanje suda zbog otkrivanja podataka o dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća iz 2005. i 2006. godine u predmetu protiv Slobodana Miloševića.  

„Iznenadjeni smo činjenicoma da je Drugostepeno sudsko vijeće Tribunala svojom posljednjom odlukom pogazilo medjunarodne standarde zaštite slobode izražavanja i pravo javnosti na slobodno i sveobuhvatno informisanje o dogadjajima i odlukama od značaja za gradjane BiH, bivše Jugoslavije i svijeta u cjelini“, navodi se u saopćenu i naglašava kako je u ovom sudskom procesu „slobodno sudsko odlučivanje dalo neprihvatljivo veliki značaj interesima pojedinih država i samog Tribunala na račun temljenih ljudskih prava novinarke Hartmann, javnosti i stotina hiljada žrtava na prostorima nekadašnje SFRJ“. Time su, smatraju u udruženju BH novinari „haški suci pogazili višedecenijsku borbu novinara i medija u cijelom svijetu za informacije koje će biti slobodne i dostupne gradjanima, a ne sredstvo manipulacije u rukama malog broja odabranih i zaštićenih“.

Za udruženje BH novinari zabrinjavajuća je činjenica što se, proglašavanjem novinarke Florence Hartmann krivom, uvodi nova sudska praksa po kojoj će se u svakom slijedećem sudskom sporu u svijetu kršiti  pravo na slobodu izražavanja na temlju individualnih procjena sudija o tome šta je “tajni podatak” i šta se sve može podvesti pod krilaticu “kršenja ugleda suda”.

BH novinari će zatražiti od Medjunarodne federacije novinara (IFJ) i drugih organizacija za zaštitu slobode izražavanja da se suprotstave odluci Tribunala u Hagu i pruže zaštitu novinarki Hartmann.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest