Održana javna debata “Solidarnost među novinarima kao sredstvo zaštite profesije”

debata_travnikNOVINARI NE ZNAJU SVOJA RADNA PRAVA

TRAVNIK – Nepoznavanje vlastitih radnih prava, strah od poslodavaca kao i političke i ekonomske podjele među medijima, razlozi su zbog kojih je kršenje prava novinara postala svakodnevnica, rečeno je danas u Travniku tokom javne debate “Solidarnost među novinarima kao sredstvo zaštite profesije”. 

Sudionici debate, koju je organiziralo Udruženje/Udruga BH novinari, istakli su da je neophodno da se novinari individualno bore za svoja prava, ali i povezuju i traže pomoć od sindikata i medijskih institucija prilikom kršenja radnih prava novinara. 

Predsjednik Sindikata grafičara, izdavačkih i medijskih radnika BiH Amer Toskić kazao je da 90 posto novinara ne zna svoja radna prava i ne znaju kome treba da se obrate u slučajevima kršenja radnih prava. 

“Zbog toga imamo samovolju vlasnika medija i kršenja radnih prava novinara. Sindikat je dobio par presuda u ovakvim slučajevima i to je znak da se može izboriti za svoja prava. Svi novinari se moraju sindikalno angažirati da bi se zaštitili”, kazao je Toskić. 

Direktor radija TNT iz Travnika Edin Lolić kazao je da u Travniku ne postoji solidarnost među novinarima. 

“Dokaz za to je ugašeni RTV Travnik. Niko se nije angažirao  u rješavanju problema tih ljudi koji su ostali bez posla. Problem je i što se novinarstvom danas bave svi. Jedno od rješenja bila bi i privatizacija lokalnih javnih medija jer oni nisu javni. Tako bi se postigao balans na tržištu, a jednakost je garant za solidarnost”, kazao je Lolić. 

Tokom debate predloženo je da se pokrene pitanje privatizacije lokalnih javnih medija i podržan je prijedlog da se osnuje Klub novinara u okviru Udruženja BH novinari po uzoru na Bihać, Banjaluku, Zenicu i druge bh. gradove.Debata je održana u sklopu projekta “MEDIA MANIFEST” kojeg podržava USAID.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest