Održana ekspertna debata „Civilno društvo i mediji: Zašto se ne podržavamo“

debata12juli_1Neophodna bolja komunikacija

Značajniji uticaj na pozitivne društvene promjene u BiH nemoguć je bez bolje komunikacije i saradnje medija i civilnog društva, poručeno je danas sa ekspertske debate „Civilno društvo i mediji: Zašto se ne podržavamo“ koju je organizovalo Udruženje/Udruga BH Novinari u Sarajevu. Više od 20 učesnika, predstavnika medija, akademske zajednice i nevladinih organizacija, istakli su da saradnja između njih nije na zavidnom nivou, da izostaje međusobna podrška i da je neophodno raditi na boljoj komunikaciji. Lejla Turčilo, profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kazala je da mediji u BiH idu za spektaklom i da zanemaruju društvenu odgovornost.

„S druge strane danas se zapošljava medijsko osoblje, a ne novinari. Zapošljava se jeftina radna snaga koja nema pravo glasa. Mediji žive od skandala i tu nema mjesta za pozitivne projekte civilnog društva“, kazala je Turčilo.

„Potrebno je razdvojiti štamapne i elektronske medije, privatne i javne. Privatni mediji nemaju obavezu ni prema kome, a javni servisi imaju obavezu biti društveno odgovorni“,kazala je Vildana Selimbegović, glavna urednica „Oslobođenja“ dodavši da često izostaje i podrška civilnog društva novinarima kojima su uskraćena radna prava.

„Od 10.000 organizacija koliko ih ima u BiH, nijedna nije se oglasila na problem Duške Jurišić sa Federalne televizije“, kazala je je Selimbegović.

Učesnici su iznijeli i niz kritika upućene javnim servisima čiji predstavnici nisu došli na debatu iako su pozvani. Istaknuto je da javni servisi uglavnom rade samovoljno, uzimaju novac od taksi i marketinga ali nisu društveno angažovani i nikom ne odgovaraju.

„Javni servis nije javni, a NVO često nisu nevladin sektor. Nijedno udruženje za ženska prava nije stalo iza mene kada me vlasti napadaju. Neko ko dobije državne pare nije NVO. S druge strane, šta će novinar sa 700 km plaće. Novac diktira profesionalnost“, kazala je Svetlana Cenić, politički analitičar iz Banjaluke. Na kraju debate predloženo je da se otvori pitanje javnih servisa koji nisu u službi objektivnog informisanja građana i društvenog angažmana, formiranje koalicije koja će objediniti civilni sektor, medije i parlamentarce da zajedno rade na demokratskim procesima i edukacija NVO sektora o komunikaciji sa medijima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest