Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari je najoštrije osudio netolerantne i ksenofobične istupe usmjerene protiv nekolicine sarajevskih medija, organizacija civilnog društva i pojedinaca koji su podržali odluku ministra obrazovanja Emira Suljagića o tretiranju ocjena iz vjeronauke u školama Kantona Sarajevo s napomenom da u ovim istupima prednjače visoki dužnosnici Islamske zajednice BiH koje predvodi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

– Posebno smo zabrinuti zbog prijetnji i uvreda koje su reis Cerić i imami i muftije izrekli na račun urednika i novinara lista Oslobodjenje, magazina Dani, TV FBiH, Radio Sarajeva i portala Depo. Smatramo krajnje neprimjerenim i opasnim koristiti legitimnu javnu medijsku debatu o tome da li ocjene iz vjeronauke trebaju uticati na opći uspjeh učenika za javni linč nepoćutnih novinara, mjerenje njihovog odnosa prema genocidu u Srebrenici ili kao sredstvo obračuna sa urednicima i njihovim sagovornicima u medijima  – stoji u saopštenju BH novinara koji ocjenjuju da će “uspostavljanje ambijenta u kom će neistomišljenici i neposlušni urednici biti proglašavani mrziteljima islama, a stupanj odanosti najnovijem političkom pohodu poglavara Islamske zajednice u BiH biti mjerilo (ne) podržavanja genocidne politke biti kobno za medijske slobode u BiH i pravo na slobodno iznošenje stavova i komentara u javnosti”.

UO Udruženja upozorava da je „negiranje pluralizma mišljenja, oduzimanje prava na iznošenje vlastitog stava, javno linčovanje i proglašavanje islamofobima Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih drugih koji ne misle kao reis Cerić i krug imama okupljenih oko njega, nezapamćen primjer jezika mržnje u javnom prostoru”.

– Direktan je to atak i na osnovna ljudska prava gradjana i demokratske vrijednosti bosansko-hercegovačkog društva, u kojem svoj značajan udio imaju i vrijednosti islama kao vjere tolerancije, uvažavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg – stoji u saopštenju.
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari je pozvao Sabor Islamske zajednice u BiH, Rijaset i sve druge institucije ove vjerske zajednice da iskoriste svoje ovlasti i zaustave širenje netolerancije u bh-avnom i medijskom prostoru, te da raspravu o budućnosti vjeronauke u školama vode u okvirima zakona i nadležnih institucija države.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest