Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra da je neprihvatljivo nedavno viđeno ponašanje novinara FTV Avde Avdića i glavnog tužitelja BiH, Milorada Barašina. Stoga je Uredničkom kolegiju FTV upućen protest zbog načina na koji je novinar magazina „60 minuta“ Avdo Avdić pokušao dobiti izjavu od glavnog državanog tužitelja Barašina, a Barašinu napomena da postoje zakoni i kodeksi koji propisuju modele zaštite od neprofesionalnih novinara i medija.
– Presretanje tužitelja Barašina prilikom izlaska iz automobila, pokušaj iznuđivanja izjave i međusobno naguravanje veoma su loš primjer novinarske prakse i izlaženje izvan okvira novinarstva, posebno visokih srandarda i odgovornosti novinara u javnim servisima. Ovakvo ponašanje zaslužuje najoštriju osudu i zbog činjenice da je novinar Avdić nedavno imao priliku intervjuirati glavnog državnog tužitelja Barašina u njegovom uredu, i postaviti mu brojna, pa i neugodna pitanja u vezi sa trgovinom naoružanja i sa tužiteljevim odgovorima upoznati cijelu bh.javnost – stoji u saopštenju u kom se navodi da je korištenje kamere kao sredstva pritiska za dobijanje izjave od sagovornika, presretanje ili zaskakivanje javnih ličnosti na ulici, prilikom izlaska iz ureda, odlaska u toalet ili na drugim mjestima “neprihvatljiva novinarska tehnike koju, na žalost, sve češće primjenju novinari FTV”.
– Takva ponašanja ozbiljno narušavaju dostojanstvo novinarske profesije, dovode u pitanje poštene namjere i kredibilnost i novinara i FTV u cjelini. Zbog toga UO Udruženja poziva Urednički kolegij FTV da, sa punom ozbiljnošću i u skladu sa uredničkim etičkim principima, razmotri ovaj i druge slične slučajeve, te poduzme mjere koje će osigurati primjenu općeprihvaćenih standarda novinarstva u prikupljanju, obradi i distribuciji informacija za program FTV kao javnog servisa sa primarnom zadaćom fer i nepristrasnog informiranje javnosti – stoji u saopštenju.
Pojašnjenja radi, u emisiji “60 minuta” emitovanoj u ponedjeljak, 9. maja, Avdić je na ulazu u zgradu presreo Barašina sa mikrofonom i u pratnji kamermana i više puta ponovio pitanje da li će Barašin podnijeti ostavku. Vidno iznerviran Barašin je nasrnuo na njega.
Zbog ovakvog ponašanja, UO Udruženja/udruge BH novinari upozorava glavnog državnog tužitelja Barašina da je primjena sile protiv novinara potpuno neprihvatljiva, bez obzira na okonosti i na neprimjereno novinarska ponašanje.
– U BiH postoje zakoni i profesionali etički kodeksi koji svim javnim ličnostima i običnim gradjanima osiguravaju primjerena sredstva zaštite i reagiranja na neprofesionalna postupanja novinara i medija – stoji u saopštenju UO Udruženja/Udruge BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest