Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštije osudjuju verbalne napade na novinare koji su se desili tokom izvještavanja sa nedjeljnih dogadjaja u Banja Luci i Sarajevu, a čiji akteri su profesori i političari Ejup Ganić i Emil Vlajki.
– Ponašanje Ganića i Vlajkija prema novinarima nedopustiv su čin miješanja u obavljanje novinarske profesije i atak na pravo novinara na slobodan i dostojanstven rad. Dijeljenje lekcija novinarima o tome kako trebaju raditi, kakva pitanja postavljati ili koje sagovornike mogu pitati o aktuelnim dogadjajima, a koje ne, praksa je nedemokratskih društava i država u kojima se lični interesi i trenutni politički ciljevi pretpostavljaju pravu na slobodu izražavanja – stoji u saopštenju iz UBHN i HL.
Naime, na redovnoj sesiji Kruga 99 iz Sarajeva, na kojoj je bilo riječi o hapšenju generala Jovana Divjaka, Ejup Ganić je grubo izvrijeđao Branku Kusmuk, novinarku RT RS koja ga je pitala o zločinu poničnjenom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2.maja 1992. i pri tom joj poručio da se „oslobodi četništva“. Istovremeno, u Banja Luci je dr Emil Vlajki, potpredsjednik Republike Srpske, pokušao je spriječiti novinare da postavljaju pitanja i uzimaju izjave od njegovog prethodnika na toj funkciji Ivana Tomljenovića, a nakon okončanja trodnevnog naučnog skupa pod nazivom „Hrvati u BiH danas“.
– Posebno nas zabrinjava činjenica što su ovaj put dva univerzitetska profesora, sa akademskim karijerama i dugim iskustvom u javnoj komunikaciji, na neočekivano prizeman način atakovali na novinarske slobode. Najmanje što se od profesora Ganića i Vlajkija u ovom trnutku očekuje jeste javno izvinjanje novinarki RT RS i svim novinarima koji su pratili rečeni skup u Banja Luci. Činom izvinjenja pokazali bi da su spremni prihvatiti svoju grešku i boriti se za demokratske vrijednosti u bh.društvu i državi, koje su više puta pominjane na rečenim skupovima u Sarajevu i Banja Luci – saopštavaju iz Udruženja i Linije za pomoć novinarima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest