BIRN – Balkanska istraživačka regionalna mreža poziva deset novinara zainteresiranih za kulturnu politiku i regionalnu suradnju da uzmu učešće u regionalnom projektu koji finansira Švicarski kulturni program na zapadnom Balkanu.

Cilj projekta je da tokom tri godine izgradi tim od trideset obučenih novinara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Srbije i iz Makedonije, koji će pisati o problemima zajedničke kulturne politike, doprinoseći tako promjeni i razvoju politike njihovih pojedinačnih zemalja.

Drugi desetomjesečni krug projekta nudi:

– Prvobitnu zajedničku radionicu za obuku u analitičkom izvješatavanju, internet medijima i internet društvenim mrežama koju vode međunarodno priznati novinari i stručnjaci;
– Učešće u regionalnoj konferenciji gdje će se snažno ohrabrivati umrežavanje urednika, novinara i kulturnih predstavnika;
– Studijska posjeta jednom od glavnih gradova zemalja učesnica; prisustvovanje odabranim kulturnim događajima;
– Prilaganje jedne analize mjesečno (koja će biti plaćena) BIRN-ovom prestižnom internet izdanju, www.balkaninsight.com;
– Ponovno objavljivanje članaka u novinarevom matičnom mediju, kao i u vodećim medijima za vesti širom regiona i u inostranstvu.
– Lični napredak, kroz obuku na poslu i uredničke intervencije BIRN-ovih domaćih i međunarodnih stručnjaka;
– Rad u direktnom kontaktu sa kolegama iz regiona;
– Mogućnost da postanete član sve veće mreže BIRN-ovih analitičkih i istraživačkih novinara na Balkanu po okončanju projekta.

BIRN će odabrati 10 uspješnih kandidata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Srbije i iz Makedonije na osnovu sljedećih kriterija:

– Najmanje dvije godine novinarskog iskustva; snažno interesovanje za kulturni razvoj;
– Prijavljivanje podržano od strane urednika matičnog medija za koji radi novinar;

Prijave novinara treba da sadrže sljedeće:
– Motivaciono pismo sa kontakt informacijama;
– Skoriji CV sa naglaskom na prethodnom iskustvu;
– Pismo urednika medija koji zapošljava novinara (ako je zaposlen), koje potvrđuje njihovu spremnost da novinaru omoguće učestvovanja u projektu;
– Aktivno poznavanje govornog i pisanog engleskog jezika je naročito poželjno, ali će se u obzir uzimati i prijave kandidate manje verziranih u stranom jeziku.

Prijave šaljite na [email protected] sa “Application for BICCED” u subjektu. Prijave poslati najkasnije 15. februara 2011. Proces selekcije biće završen do 25. februara 2011.

BIRN je ravnopravni poslodavac i ohrabruje i muškarce i žene podjednako kao kandidate, bez obzira na njihovu političku, vjersku, etničku i drugu pripadnost, da se prijave za ovaj projekat.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest