Udruženje/udruga BH novinari najodlučnije odbacuje bilo kakvu mogućnost da formiranja Nezavisnog udruženja novinara RS utiče na njihov budući rad i opstanak Udruženja.
– Udruženje BH novinari je registrirano kao udruženje građana – profesionalnih novinara i studenata žurnalistike, koji su individualnom voljom pristupili ovom udruženju, navodi se u saopćenju ovog udruženja. Udruženje nije, kako se to tvrdi, nastalo odlukama ranijih udruženja kao pravnih subjekata, već je asocijacija bazirana na pojedinačnom članstvu novinara koji su potpisivanjem pristupnice postali dio ovog udruženja – stoji u saopštenju objavljenom povodom izjava osnivača NUN RS-a.
Istovremeno, BH novinari s gnušanjem odbacuju sve neargumentirane kritike i laži iznesene na osnivačkoj skupštini NUN RS.
– Obavještavamo javnost da su i predsjednik tog udruženja Dragan Jerinić i drugi njegovi članovi godinu dana ranije sami podržali i prihvatili informaciju o radu BH novinara i ocjenili da će istrajati u zaštiti prava svih novinara i slobode medija u cijeloj BiH, vodeći se profesionalnim novinarskim ciljevima – ističe se u saopćenju u kom iz Udruženja BH novinari
naglašavaju se da će nastaviti borbu za slobodu medija, kao i prava na slobodan i dostojanstven rad svojih članova.
– Ukoliko bi članovi Udruženja BH novinari koji rade u medijima u RS ili su dopisnici medija u FBiH bili izloženi pritiscima da istupe iz ove asocijacije, Udruženje BH novinari će od Međunarodne federacije novinara u Briselu i drugih relevantnih organizacija zatražiti posebne mjere zaštite prava novinara i medijskih uposlenika na slobodu udruživanja i profesionalnog djelovanja – stoji u saopštenju.
Udruženje BH novinari podsjeća da su 2004. godine tri novinarska udruženja (Udruženje novinara Apel iz Mostara, Nezavisno udruženje novinara RS i Nezavisna unija profesionalnih novinara BiH) na svojim skupštinama donijela odluke o udruživanju u jedinstvenu organizaciju koje će funkcionirati kao multietnička i nepolitička asocijacija za zaštitu prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara na cijelom teritoriju BiH.
– BH novinari su punih šest godina bili istrajni u borbi za ostvarivaje svojih ciljeva i nisu ni u jednom slučaju odstupili od svoje misije uprkos snažnim političkim pritiscima s različitih strana – stoji u saopštenju kojim se medijski uposlenici pozivaju da budu jedinstveni u zaštiti svojih prava, ljudskog i profesionalnog dostojanstva pred instrumentaliziranim urednicima, direktorima i vasnicima medija, te da sve prijetnje i pritiske prijave Liniji za pomoć novinarima koja posjeduje mehanizme za njihovu zaštitu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest