Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima je uputila najoštriji protest vlasniku Tuzlanskog lista Vahidu Ibrišimoviću zbog kršenja radnih prava uposlenika i nezakonitog otkazivanja ugovora o radu za četiri uposlenika, novinara i urednika te medijske kuće, a tim povodom je zatražila i hitnu intervenciju inspekcije rada tuzlanskog kantona i detaljan inspekcijski uvid u procedure po kojima su radnici otpušteni uz poduzimanje hitnih mjera za zaštitu njihovih prava – saopšteno je iz Udruženja BHN.
– Uposlenici u Tuzlanskom listu mjesecima su se suočavali sa različitim oblicima pritisaka od strane vlasnika, te drugim vidovima kršenja prava na slobodu izražavanja. Bahato i kriminalno ponašanje prema urednicima, novinarima i ostalim uposlenicima u Tuzlanskom listu kulminiralo je jednostanim otkazivanjem ugovora o radu od strane vlasnika koji je potpisao odluku o raskidu ugovora bez mogućnosti otkaznog roka i isplate zaostalih plaća i drugih primanja. Dokle može ići u svojim namjerema u kršenju ljudskih prava vlasnik Tuzlanskog lista je pokazao kroz zahtjev za intervencijom tuzlanske policije koju je pozvao da izbaci iz službenih prostorija dojučerasnje novinare i urednike – stoji u saopštenju Udruženja BHN.
Napominju da i Udruženje i Linija za pomoć novinarima iskazuju punu solidarnost sa otpuštenim kolegama iz Tuzlanskog lista i podržavaju njihovu odluku o štrajku uz uvjerenje da će na zakonit način uspjeti zaštititi svoja radna prava i ljudsko dostojanstvo.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest