Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na novinara Nevresa Dedića, dopisnika Dnevnog lista iz Stoca, na kojeg je, na očigled grupe policajaca, nasrnuo nepoznati muškarac, u lokalnim krugovima poznat po kriminalnim radnjama, i pokušao ga zadaviti.
– Novinar Nevres Dedić je napadnut na radnom zadatku, dok je pokušavao snimiti rad policajaca i pretres jednog trgovačkog objekta u Stocu. Iako se prethodno legitimisao i upoznao policajce sa profesionalnim namjerama, na njega je grubo nasrnuo kriminalac,
ugrozio njegov život i oštetio profesionalnu novinarsku opremu. Tom prilikom policajci Policijske uprave Herecegovačko–neretvanske županije nisu adekvatno reagirali kako bi zaštitili kolegu Dedića, te spriječili ovaj grubi atak na njegov život – piše u saopštenju Udruženja BH novinari i LPN u kom napominju da je u Preporukama OSCE o ponašanju policije prema novinarima jasno naglašeno da policajci moraju zaštititi novinare tokom obavljanja profesionalnih zadatak.
Udruženje i LPN, uz podršku kolegi Dediću, upućuje javni protest Upravi policije HNŽ i zahtjevaju procesuiranje ovog slučaja i javno očitovanje o izostanku zaštite novinara na radnom zadatku.
Iz Udruženja i LPN najavljuju da će o ovom napadu obavijestiti Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) i druge medjunarodne organizacije za zaštitu prava novinara na slobodan rad, te međunarodne policijske snage u okviru EUPM misije u BiH.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest