Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upozorava da je tokom proteklih nekoliko dana uočeno više slučajeva ozbiljnog kršenja prava novinara na slobodan rad, nesmetan pristup svim informacijama i dogadjajima, kao i na slobodu uređivanja medijskih sadržaja koji imaju za cilj informiranje javnosti.
Iz Udruženja upozoravaju da se svi zabilježeni napadi ne mogu dovesti u direktnu vezu sa predizbornom kampanjom, ali da zabrinjava činjenica da kršenje prava na slobodu informiranja postaje obrazac javnog ponašanja prema novinarima i medijima, čiji su vinovnici obični ljudi, vjerski lideri, politički dužnosnici…
– Prvih deset dana predizborne kampanje u BiH, pokazali su, na žalost, da političke i druge tenzije u javnosti uzrokuju kršenje elementarnih prava novinara na slobodan i dostojanstven rad. Po svojoj brutalnosti izdvaja se fizički napad na novinarku Mirjanu Mićić i druge članove novinarske ekipe BN televizije iz Bijeljene, koje je napao radnik osiguranja gradjevinske firme „Iskop“ iz Zvornika, dok su pokušavali snimiti priču o komunalnim problemima u tom gradu. U istom rangu je i primitivni i agresivni nastup Mirnesa Ajanovića, lidera stranke BOSS, koji je u TV debati, upriličenoj na BHT u ponedjeljak uvečer, vrijeđao i gotovo onemogućio novinarku Danijelu Domazet u vođenju emisije i postavljanju pitanja gostima u studiju. Zabilježili smo također kako su najviši dužnosnici Islamske zajednice u BiH zabranili dopisniku FTV Muhamedu Čabriću i uredniku magazina Dani Eldinu Hadžoviću da izvještavaju sa događaja upriličenih tokom mjeseca Ramazana u Sarajevu, Doboju i Tešnju – navodi se u saopštenju.
Osim oštru osudu napada na novinare i onemogućavanje medija da slobodno i nesmetano izvještavaju, povodom svih evidentiranih slučajeva Udruženje i Linija za pomoć novinarima će od nadležnih državnih institucija zatražiti adekvatno procesuiranje nevedenih slučajeva kršenja prava na slobodu informiranja.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest