Udruženje/Udruga BH novinari će u suradnji sa Vijećem Evrope, u srijedu 30. lipnja i četvrtak 1. srpnja, organizirati konferenciju o izvještavanju tokom predizborne kampanje i samih izbora.
Cilj konferencije je priprema medija u BiH za profesionalno i fer izvještavanje pred opće izbore u BiH najavljene za oktobar 2010. godine i unapređenje znanja novinara i predstavnika političkih partija o visokim evropskim standardima izvještavanja u vrijeme izborne kampanje. Želja nam je da na ovaj način doprinesemo kvalitetnom informiranju građana o različitim političkim programima koji će se nuditi u okviru kampanje, osiguranju medijskog pluralizma i tome da tokom predizbornog perioda politički subjekti dobiju ravnopravan pristup medijima.
Na konferenciji će biti razmjenjena iskustva evropskih i bh-novinara iz elektronskih i printanih medija. Uz predstavnike velikog broja medija i političkih partija iz BiH, na konferenciji će govoriti i Manuel Lucbert, novinar i trener u Visokoj školi žurnalizma iz Lila, inače bivši generalni tajnik dnevnka Le Monde i Stephen Whittle, neovisni stručnjak i bivši kontrolor uređivačke politike BBC-ja.
Konferencija će biti prilika da se za istim stolom nađu novinari i političari i porazgovaraju o onom što im je zajednički interes, a ot je da građanima što bolje predstave političke programne i kandidate i da pri tome ispoštuju visoke evropske standarde.
Podsjećanja radi, Udruženje je tokom predizborne kampanje 2002. i 2006. provelo monitoring printanih medija u kom je uočeno niz propusta među kojima površnost, pristrasnost, neangažovanost u predstavljanju programa…

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest