Novinari u BiH rade u izuzetno teškim uslovima i pod pritiscima raznih vrsta, od prijetnji smrću i fizičkih napada, do neriješnog radnopravnog statusa ili malih i neredovnih plata zbog čega je princip ranog upozoravanja izuzetno potreban – rečeno je na konferenciji o pritiscima na medije koja je u organizicaji Udruženja BH novinari, Medija centra, RAK-a danas održana u Sarajevu uz učešće velikog broja novinaram, urednika, direktora i vlasnika medija iz BiH, ali i aktivno učešće ambasadora OSCE-a u BiH, predstavnika ambasade Kraljevine Holandije u BiH, Vijeća Evrope, te Press Now-a i Free Voice-a.
Predsjednica Udruženja BH novinari je ukazala na činjenicu da je prosječna plata u novinarstvu niža od prosječne plate u BiH ili entitetima, a direktor Medija centra iz Sarajeva Boro Kontić je upozorio da su pritisci na novinare dvostruki, politički i ekonomski i najčešće dolaze kombinovano, te ocijenio da su novinari u BiH spremni i sposobni da se odupru tome, ali da bi cijela javnost morala da ih podrži.
Dogovoreno je i da će novinarske organizacije pratiti stanje u medijima kroz parametre Vijeće Evrope i izvještavati o pomacima.
Na konferenciji je više puta ponovljeno da BiH ima odlična zakonska rješenja u segmentu medija, informacija i regulacije, ali da seo na ne provode u cjelosti. Između ostalog je rečeno da bi međunarodna zajednica trebala upotrijebiti mehanizme koje ima na raspolaganju kako bi se ova situacija riješila.
Moderator konferencije bila je Aleksandra Štiglmajer, novinarka i bivša glasnogovornica OHR-a u BiH koja je više puna ponovila na tome da novinari međusobom moraju biti solidarni jer niko nije zaštićen od prijetnji, te upozorila da bi prijetnje s približavanjem oktobarskih izbor amogle postati učestalije.
U diskusiji je bilo riječi i o statusu javnog sistema za emitovanje u BiH uz ocjene da zakonski okvir na kom se Sistem temelji nije do kraja proveden, ali i da bi morao biti izmjenjen, prvenstveno u dijelovima koji omogućavaju da politika utiče na izbor čelnih ljudi.
U predizbornom periodu će biti održano još nekoliko sličnih skupova da bi se potcrtala važnost slobode govora kao mehanizma za provedbu javne odgovornosti medija, nevladinih organizacija i bh- vlasti u očuvanju stabilnosti i mira u BiH, a zaključci ove konferencije će biti naknadno objavljeni, ali je jedan od njih da treba ojačati sistem ranog upozoravanja, a to je upravo ono što radi Linija za pomoć novinarima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest