Povodom učestalih napada na novinare u BiH, Udruženje/Udruga BH novinari se otvorenim pismom obratilo šefu Misije OSCE-a u BiH, ambasadoru Garyu Robbinsu i zatražilo sankcije za sve javne dužnosnike koji napadaju novinare ili krše slobodu medija napominjući da je Linija za pomoć novinarima u prva tri mjeseca 2010. godine registrirala 16 slučajeva napada na novinare ili kršenja prava novinara.
– Kršenje prava na slobodu izražavanja i učestalost napada na novinare trebaju biti ozbiljano upozorenje svim lokalnim i međunarodnim institucijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava u BiH, budući da za posljedicu imaju rušenje jednog od glavnih stubova demokratije u ovoj zemlji. Netolerantnost i radikalizma koji se svakodnevno ispoljavaju prema novinarima, stavljanje pod direktnu politčku kontrolu jednih medija i diskriminacija drugih, samo su najava još opasnijih uplitanja u rad medija koji će uslijediti pred oktobarske izbore – pišu iz Udruženja/Udruge.
Cijene da je broj napada na novinare za prva tri mjeseca ove godine poražavajući podatak “s obzirom na činjenicu da se napadima na medije i novinare ugrožavaju temeljne vrijednosti demokratskog društva, a građanima uskraćuje pravo na slobodu informiranja, pluralizam informacija i stavova u javnosti”.
Udruženje/Udruga BH novinari u otvorenom pismu upozorava da na brojna upozorenja o kršenjima medijskih sloboda i prava novinara, koja su dolazila iz Linije za pomoć novinarima, ni jedna državna institucija nije adekvatno reagirala, a državni parlementarci su ismijali izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o napadima na novinare dok nedavni zvanični izvještaj OSCE u BiH o medijskim slobodama nije naišao na adekvatne reakcije. Navode da od Robbinsa očekuje da snažnije koristi mehanizme koje kao šef Misije OSCE u BiH ima na raspolaganju i da, uz pomoć ostalih međunarodnih institucija u BiH, sa OHR-om na čelu, predloži sankcije za sve javne dužnosnike koji napadaju novinare ili krše slobodu medija.
– To je legitiman zahtjev Udruženja/udruga BH novinari i blizu 700 članova ovog udruženja, novinara i novinarki iz cijele BiH koji imaju pravo na slobodno i dostojanstveno obavljanje novinarskih zadataka – piše u otvorenom pismu.
Kao najnoviji primjer kršenja prava novinara iz Udruženja navode slučaj iz Banjaluke, kada je premijer RS Milorad Dodik, neposredno po okončanju zvaničnog razgovora sa predstvnicima OSCE-a, odbio odgovoriti na pitanje novinara FTV optuživši njega i njegovu kuću za “neprijateljski” odnos prema RS. Drugi primjer je ponašanje Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH, koji već mjesecima koristi javne skupove i svoje vlasništvo nad Dnevnim avazom i njegovim izdanjima kako bi se obračunavao sa drugim medijima i novinarima, ali i sa Udruženjem BH novinari. Naveden je i slučaj u kom je iz kabineta Mustafe Cerića, reisu–l–uleme Islamske zajednice u BiH nedavno ocijenjeno da Regulatorna agencija za komunikacije “podržava govor mržnje i kršenje ljudskih prava” zbog čega će, kako je najavljeno u tom saopštenju, IZ BiH “naći načina da se zaštiti od FTV i RAK – a”.
– Svjedoci smo i kako SDA i njen predsjednik Sulejman Tihić, sa jedne strane, i Fahrudin Radončić, lider SBBBiH, sa druge strane, koriste svoj uticaj kako bi Dnevni avaz iskoristili kao sredstvo politike ili novinu za bojkot. I jedno i drugo ponašanje je nedopustvo, budući da nanosi ogromnu štetu novinarstvu u BiH, a građanima uskraćuje pravo na objektivno informiranje. Svi ovi primjeri svjedoče o porastu političkog miješanja u rad novinara i medija od strane političkih lidera i nositelja važnih javnih funkcija, protiv čega se teško boriti bez adekvatne podrške nadležnih dravnih institucija, pravnih mehanizama i profesionalnih organizacija – stoji u otvorenom pismu Udruženja/Udruge BH novinari upućenom šefu misije OSCE-a u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest