Povodom teksta koji se bazira na nepravomoćnoj presudi, dakle na neokončanom događaju, ovlašteni pravni zastupnik Udruženej /udruge BH novinari je glavnom i odgovornom uredniku Dnevnog avaza, Seadu Numanoviću uputio zahtjev za javno izivinjen povodom teksta od 12. marta.
– Budući da ste objavili nepravosnažnu presudi i iznijeli informacije koje nisu tačne, zahtjevamo od vas da izvršite provjeru navoda i uputite javno izvinjenje Udruženju i generalnoj tajnici Borki Rudić. Nigdje niste naveli činjenicu da presuda nije pravosnažna, pa ste njenim objavljivanjem i komentiranjem naveli na pogrešne zaključke bosanskohercegovačku javnost i stvorili prostor za rušenje autonomnosti i objektivnosti sudskog procesa i postupanja pravosuđa u ovom slučaju. Zaključci koje izvodite nemaju uporište u provedenim dokazima u ovom postupku, predstavljaju kršenje etičkih pravila novinarstva i djelo su klevete koja se sankcionira po Zakonu o zaštiti od klevete. Vi niste ovlašteni, niti je to u pravosudnom sistemu BiH moguće, da proglašavate krivim Udruženje i njegovu generalnu tajnicu, kao ni Zavod PIO /MIO, posebno zbog toga što za takvo nešto nema indicija, niti se vode bilo kakav krivični postupak u tom smislu – stoji u pismu.
Pojašnjenja radi, Dnevni avaz je u petak 12. marta, pozivajući se na nepravosnažnu presudu Opštinskog suda u Sarajevu objavio tekst u kom se tvrdi da Udruženje i generalna tajnica Borka Rudić moraju platiti penziono i zdravstveno osiguranje za izvjesnu tužiteljicu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest