Novinari su i dalje žrtve direktnog nasilja, a njihova pravna, kao i lična sigurnost, je ugrožena, stoji u izvještaju o stanju u medijima u BiH koji je 18. februara objavio OSCE i koji je razmatralo i Vijeće za implementaciju mira u BiH.
Navodi se da je 2009. godine Linija za pomoć novinarima kao specijalna služba koju vodi Udruženje BiH novinari zabilježila više od 40 slučajeva kršenja prava novinara i medijskih sloboda.
To je veliki problem, ako se imaju u vidu predstojeći izbori i početak predizborne kampanje političkih stranaka. U tom svjetlu nas posebno brine činjenica da napadi na novinare ne izazivaju mnogo reakcija kod građana u BiH. Sredina u kojoj se prijetnje slobodi govora smatraju nečim uobičajenim je sredina u kojoj se šutnja može tumačiti i tumačit će se kao odobravanje. Protiv ovakve kulture indiferentnosti međunarodna zajednica jedino se može boriti snažnim reakcijama kada se dogode napadi – piše u izvještaju OSCE-a.
Kao primjeri koji izazivaju posebnu zabrinutost OSCE-a navode se Mehmed Agović, smjenjeni direktor BHRT-a i Duška Jurišić, smjenjena glavna i odgovorna urednica informativnog programa FTV, ali i odbijanje RTRS-a da plati propisanu kaznu za nezakonito testiranje digitalnog signala.
Od Vijeća ministara BiH zatražio da što prije izvrši svoje obaveze prema RAK-u BiH jer odugovlačenje imenovanja direktora i postavljanje posebnih uslovi za izbor članova Vijeća RAK-a (kojih nema u Zakonu o komunikacijama u BiH) podrivaju nezavisnost te agencije.
OSCE je zatražio pokretanju korektivnih mjera kako bi bila riješena trenutna situacija u kojoj se vjeruje da de facto postoje ograničenja slobode govore i medija, a od Vijeća za provedbu mira je da prioritetno razmotre pitanja vezana za medije kako bi se spriječilo
pogoršanje situacije u vrijeme izbora.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest