Upravni odbor Udruženja BH novinari je otvorenim pismom javnost u BiH obavijestio da se duže vrijeme nalazi pod pritiskom Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH i medija u njegovom vlasništvu.
– Članovi Udruženja BH novinari, te članovi Upravnog odbora, Izvršnog odbora i Sekretarijata ove udruge se šikaniraju, vrijeđaju na nacionalnoj i spolnoj osnovi, proglašavaju kriminalcima i slugama „mafijaških šefova“, sa ciljem da se zaustavi djelovanje Udruženja, kao i reakcije njegovih upravnih tijela na neprofesionalne i neetične članke u Avazovim izdanjima – piše u ovom javnom pismu koje je, osim bh-javnosti, upućeno i Ministarstvu za ljudska prava BiH, te Medjunarodnoj federciji novinara (IFJ) i drugim međunarodnim organizacijama za zaštitu slobode djelovanje i organiziranje novinara i novinarskih asocijacija.
U pismu je pojašnjeno da posljednjih dana novinari Avaza pozivaju telefonom članove Upravnog odbora i postavljaju neumjesnim pitanjima o radu organa Udruženja.
– Ukoliko se za rad Udruženja interesiraju novinari Dnevnog avaza ili bilo kojeg drugog medija, svoja pitanja mogu uputiti Upravnom odboru, Izvršnom odboru, Sekretarijatu, generalnoj tajnici ili predsjednici, na civilizovan i zakonom propisan način. U protivnom, telefonske prozivke se mogu protumačiti kao pritisak i zastrašivanje – stoji u ovom otvorenom pismu.
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari ipak kažu da neće odustati od svoje misije odbrane profesionalnog novinarstva i prava novinara na slobodan rad lišen političkih i drugih pritisaka, te da će na svaki pritisak, prijetnju, pokušaj denunciranja i destabiliziranja Udruženja i ugrožavanja života svojih članova reagovati javnim zahtjevima prema organizacijama za zaštitu prava na slobodan rad i djelovanje novinarske asocijacije, a od nadležnih organa BiH zahtjevati da poduzmu neophodne mjere zaštite bezbednosti svojih članova.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest