Udruženju/Udruzi BH novinar 8. februara se obratila Sanja Vlasivljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga i, povodom izlaganja Emira Suljagića, savjetnika gradonačelnika Sarajeva, na tribini o maloljetničkoj delikvenciji koja je 5. februara održana u Sarajevu, zatražila zaštitu svog prava na slobodu govora.
Vlaisavljević je u svom pismenom obraćanju, uz stenogram Suljagićevog izlaganja, zatražila zaštitu zbog, kako je navela, napada na slobodu djelovanja civilnog društva jer je osporena kvalificiranosti CKD-a da raspravlja o temi debate, napada na slobodu štampe jer je izvjesna novina unaprijed diskvalificirana i obezvrijeđena, n apada na slobodu izražavanja jer je kolumnistici Dnevnog avaza sloboda izražavanja osporena prijetnjama i kvalifikacijama, te zbog klevete, insinuacije, uvrede, kvalifikacije kao i direktno optuživanje za podupiranje nasilja u gradu i šire, a Suljagićevo izlaganje ocijenila kao nezapamćen napad vladine institucije na jednu instituciju NVO sektora i njenu direktoricu ravan javnom linču svih onih koji ne podržavaju jedno mišljenje, jednu ideju, jednu političku opciju.
Sekretarijat Udruženja i Linija za pomoć novinarima u BiH su gospođi Vlaisavljević istog dana, nakon pažljivog razmatranja njenog obraćanja, elektronskom poštom dostavili pisani odgovor.
Pažljivo smo razmotrili Vaše saopćenje i poziv za zaštitu Vaših prava koji su upućen brojnim organizacijama i institucijama i ne vidimo bilo kakav pokušaj osporavanja Vašeg prava na slobodu izražavanja i djelovanja Centra za kulturu dijaloga. Koliko smo mogli razumjeti, rečena debata je održana do kraja i uz sudjelovanje svih pozvanih, sa izuzetkom gospodina Emira Suljagića. Istup gospodina Suljagića smatramo legitimnim pravom na iznošenje osobnog mišljenja, te u njemu ne prepoznajemo pritisak jedne vladine institucije (Uprave Grada) na Vas kao predstavnicu Centra za kulturu dijaloga, koja se bavi i pisanjem kolumni. Budući da se sami zalažete za pluralitet i uvažavanje drugačijeg mišljenje, kao i mogućnost da se to mišljenje javno čuje, vjerujemo da biste u tom kontekstu trebali razumjeti i istup gospodina Suljagića. Vi ste isto tako nastavili pisati kao kolumnistica i poslije rečenog događaja, što potvđuje da Vam kolumnističko djelovanje nije ničim osporeno i uskraćeno. Prema tome, ne vidimo bilo kakvog osnova za reagiranje Linije za pomoć novinarima i naše Udruge, stoji u pismu koje je odaslano direktorici Vlaisavljević kojoj je poručeno da se obratila kredibilnoj novinarskoj organizaciji u BiH koja će joj pružiti zaštitu kad i ako bude ugroženo njeno pravo na slobodno novinarsko djelovanje.

Kako je u Dnevnom avazu 9. februara objavljena izjava gospođe Vlaisavljević u kojoj ona tvrdi da na pozive za zaštitu njenih prava niko nije reagovao, u dajem tekstu se nalazi stenogram cjelovitog izlaganja Emira Suljagića i cjelovito pismo Udruženja.

STENOGRAM:
Adis Arapovic: Hvala lijepo ( gospodinu Besimu Mehmediću), u ime gradonačelnika gospodin Emir Suljagić.

Emir Suljagić: Dobar dan! Za one koji me ne znaju, ja sam Emir Suljagić i ovde sam u ime kabineta gradonačelnika i u ime gradonačelnika Sarajeva, Alije Behmena.
Ja ću sačekati da se naši gosti povuku pošto bih volio vašu punu i nepodijeljenu pažnju. Dakle, svi se slažemo da je maloljetnička delinkvencija tema od značaja, kako za Grad, tako i za Kanton, tako i za cijelu zemlju. Grad Sarajevo, i pored ograničenih ovlasti i smanjenog budžeta, pokrenuo je jedini, i to se ovdje vidjelo, funkcionalan program prevencije maloljetničke delinkvencije. Na svakom drugom mjestu i na svakom drugom forumu ja bih bio spreman obrazložiti i braniti taj projekt do ujutro. Ovdje neću, jer organizator nije vjerodosoj…vjerodostojan. I nema kredibilitet. Ja bih se sad volio obratiti organizatoru. Gospođo Vlaisavljević, vrhunac vašeg javnog angažmana je kolumna u jednom stranačkom biltenu, koji posljednjih nekoliko sedmica vodi bjesomučnu i prizemnu, rasističku i šovinističku kampanju protiv jedne žene samo zato što je Srpkinja. Naravno, ovdje govorim o kampanji…

Adis Arapović: Ja… morat ću oduzeti riječ…

Emir Suljagić: Ne, ne, izvinjavam se…. ma ne, ja sam dovoljno glasan, vjeruj mi… Ovdje govorim o kampanji koju Dnevni avaz vodi protiv Duške Jurišić. Nemojte, molim vas…

Adis Arapović: Nije ovdje pitanje preglasavanja…gospodine Suljagiću, nije pitanje ko je glasniji, pitanje je da li je to tema ovog skupa.

Emir Suljagić: Aa…samo trenutak, razgovarati o maloljetničkoj delinkvenciji, a kukavički ignorisati rasizam i fašiz…neofašizam….

Adis Arapović: Pa, hoćemo li onda svi govoriti o onome o čemu želimo da govorimo?

Emir Suljagić: … je kontraproduktivno. Izvinjavam se, Adise, ja sam pažljivo pratio protokol…izvinjavam se…je li kultura dijaloga? Dakle, razgovarati o maloljetničkoj delinkvenciji, a kukavički ignorisati rasizam i neofašizam nije samo dvolično, nego je i kontraproduktivno. Djeca koja rastu u sredini i u atmosferi u kojoj su rasizam i fašizam dopustivi neće imati nikakav drugi izbor nego da ubijaju jedni druge. I sve dok vi ovdje, koji se nazivate civilnim društvom i nevladinim sektorom, ne odlu…ne osu…ne osudite odlučno te stvari i te pojave, nećete imati vjerodostojnost, a svi resursi, sve vrijeme i sva energija koja je uložena na borbu protiv maloljetničke delinkvencije bit će protraćena i uzaludna. Pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, gospodin Ramiz Kadić će ostati ovdje i odgovoriti na sva pitanja u vezi s našim programom, zbog javnosti, a ne zbog vas. Što se mene tiče, ova debata je završena. Hvala lijepo.“

Pismo Udruženja/Udruge BH novinari:

Gospodjo Vlaisavljevic,

Sekretarijat Udruge BH novinari i Linija za pomoc novinarima, cija je misija zastita slobode izrazavanja i prava novinara na slobodan rad, pazljivo je razmotrio Vase saopcenje i poziv za zastitu Vasih prava, upucen brojnim organizacijama i institucijama.

Iz transkripta dijaloga vodjenog na okruglom stolu posvecenom maloljetnickom prestupnistvu i Vašag saopcenja, ne vidimo bilo kakav pokusaj osporavanja Vaseg prava na slobodu izrazavanja i djelovanja Centra za kulturu dijaloga. Koliko smo mogli razumjeti, recena debata je odrzana do kraja i uz sudjelovanje svih pozvanih, sa izuzetkom gospodina Emira Suljagica. Istup gospodina Suljagica smatramo legitimnim pravom na iznosenje osobnog misljenja, te u njemu ne prepoznajemo pritisak jedna vladine institcije (Uprave Grada) na Vas kao predstavnicu Centra za kulturu dijaloga, koja se bavi i pisanjem kolumni. Buduci da se sami zalazete za pluralitet i uvazavanje drugacijeg misljenje, kao i mogucnost da se to misljenje javno cuje, vjerujemo da biste u tom kontekstu trebali razumjeti i istup gospodina Suljagica.

Isto tako, nastavili ste pisati kao kolumnistica i poslije recenog događaja, sto potvđuje da Vam kolumnisticko djelovanje nije nicim osporeno i uskraceno. Prema tome, ne vidimo bilo kakvog osnova za reagiranje Linije za pomoc novinarima i nase Udruge.

Stojimo Vam na raspolaganju za eventualna pitanja i zahvaljujemo na slanju saopcenje Udruzi BH novinari. Cinicno – zadivljujuca je cinjenica da ste se obratili udruzi protiv koje ste izgovorili i napisali na desetine gnusnih neistina, ocekujuci zastitu.

Doista, obratili ste se jedinoj kredibilnoj novinarskoj organizaciji u BiH koja će Vam pruziti zastitu kad i ako bude ugrozeno Vase pravo na slobodno novinarsko djelovanje.

S postovanjem,

Borka Rudic, generalna tajnica

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest