Udruženje/Udruga BH novinari neće šutjeti pred širenjem jezika mržnje i vrijeđanjem novinara na nacionalnoj osnovi, uvijek će se suprotstaviti javnom linču novinara i nikada neće ustuknuti pred ucjenama koje godinama praktikuje gospodin Fahrudin Radončić, piše u saopštenju povodom ponovnih napada na pojedine novinare, Udruženje, članove udruženja i generalnu tajnicu.
«Nećemo prestati bacati „rukavicu u lice“ vlasniku medija i političaru Fahrudinu Radončiću dok god on progoni, šikanira i vrijeđa novinare i medijske uposlenike. Isto tako nećemo prestati prozivati menadžment i upravne odbore RTV Federacije BiH i BHRT, ali ni drugih medija koji prećutno prelaze preko vrijedjanja njihovih novinara i novinarki, kao što nikada nećemo prestati zahtjevati od pravosuđa BiH da sankcionira šovinističke i nacionalističke javne istupe usmjerene protiv novinara i novinarki», stoji u saopštenju koje su potpisali svi članovi Upravnog odbora i Sekretarijata Udruženja.
Dnevni avaz je 4. i 5. oktobra objavio tekstove u kojima je po ko zna koji put napao, izvrijeđao i šikanirao Senada Avdića, urednika Slobodne Bosne, ali i Udruženje, njegove pojedine članove i generalnu tajnicu.
«Sve što je izneseno u članku Fadila Mandala, objavljenom u izdanju od 4.2.2010, ali i u drugim Avazovim izdanjima poput Globala, klasičan je primjer obračuna sa neistomišljenicima i prestavlja kontinuitet zloupotrebe medija od strane njihovog vlasnika i političara Fahrudina Radončića. Nećemo se osvrtati na klevetničke i nacionalističke kvalifikacije iznesene u rečenim člancima – postoje sudovi u BiH na kojima će Radončić i njegovi novinari morati dokazati svoje tvrdnje i odgovarati za širenje jezika mržnje i šovinizma», piše u saopštenju.
Iz Udruženja/Udruge s ponosom ističe da trenutno imaju 678 članova iz svih dijelova BiH i iz svih medija među kojima su i Avazova izdanja.
«To znači da se radi o profesionalnoj organizaciji novinara koja ima hrabrosti stati u zaštitu svojih kolega čiji kredibilitet i zavidne profesionalne karijere pokušava uništiti političar Fahrudin Radončić koristeći svoje vlasništvo nad jednim brojem štampanih i elektronskih medija», stoji u saopštenju Udruženja/Udruge BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest