Upravni odobor i Sekretarijat Udruženja/udruge BH novinari sa indignacijom odbacuju klevetničko pisanje Dnevnog vaza i drugih izdanja u vlasništvu Fahrudina Radončića, predsjednika stranke Savez za bolju budućnost BiH, o Udruženju BH novinari, članovima udruženja, upravnim tijelima i generalnoj tajnici Borki Rudić.

Sve što je izneseno u članku Fadila Mandala, objavljenom u izdanju od 4.2.2010, ali i u drugim Avazovim izdanjima (Global…), klasičan je primjer obračuna sa neistomišljenicima i prestavlja kontinuitet zloupotrebe medija od strane njihovog vlasnika i političara Fahrudina Radončića. Nećemo se osvrtati na klevetničke i nacionalističke kvalifikacije iznesene u rečenim člancima – postoje sudovi u BiH na kojima će Fahrudin Radončić i njegovi novinari morati dokazati svoje tvrdnje i odgovarati za širenje jezika mržnje i šovinizma.

S ponosom ističemo činjenicu da Udruženja/udruge BH novinari trenutno ima 678 članova – novinara i ostalih uposlenika u medijima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i iz svih medija, uključujući i Avazova izdanja. Dakle, riječ je o profesionalnoj organizaciji novinara koja ima hrabrosti stati u zaštitu svojih kolega čiji kredibilitet i zavidne profesionalne karijere pokušava uništiti Fahrudin Radončić, političar, koristeći svoje vlasništvo nad jednim brojem štampanih i elektronskih medija. Riječ je o udruženju koje neće šutjeti pred širenjem jezika mržnje i vrijeđanjem novinara na nacionalnoj osnovi, koje će se uvijek suprotstaviti javnom linču novinara ( kakav je danas ponovno doživio Senad Avdić, urednik Slobodne Bosne) i koje nikada neće ustuknuti pred ucjenama koje godinama praktikuje gospodin Fahrudin Radončić.

Udruženje/udruga BH novinari i ovaj put, pred cijelom bh.javnošću, poručuje da neće prestati bacati „rukavicu u lice“ vlasniku medija i političaru Fahridunu Radončiću dok god progoni, šikanira i vrijeđa novinare i medijske uposlenike. Isto tako, nećemo prestati prozivati menadžment i upravne odbore RTV Federacije BiH i BHRT ( ali i drugih medija) koji prećutno prelaze preko vrijedjanja njihovih novinara i novinarki, kao što nikada nećemo prestati zahtjevati od pravosuđa Bosne i Hercegovine da sankcionira šovinističke i nacionalističke istupe u javnosti usmjerene protiv novinara i novinarki. Na to nas obavezuju ciljevi zbog kojih postoje BH novinari, naši članovi, naše časne novinarske karijere i ljudsko dostojanstvo.

Članovi Upravnog odbora i Sekretarijata BH novinari :

Milkica Milojević, Banja Luka
Dženana Karup – Druško, Sarajevo
Marko Diković, Tuzla
Mirza Sadiković, Bihać
Josip Blažević, Mostar
Vladimir Šušak, Banja Luka
Velida Kulenović, Zenica
Fuad Kovačević, Sarajevo
Tihomir Bijelić, Brčko Distrikt
Belmin Karamehmedović, Sarajevo
Sandra Josović, Banja Luka
Aleksandar Hršum Sarajevo
Vlatko Vukotić, Banja Luka
Ahmed Burić, Sarajevo
Borka Rudić, Sarajevo

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest