Udruženje/udruga “BH novinari”, Kralja Tvrtka 5/5, 71000 Sarajevo Telefoni: 033 223 818 , 033 217 302
E-mail:[email protected], WEB: www.bhnovinari.ba

MUP FEDERACIJE BiH
Mehmeda Spahe 2
71 000 SARAJEVO

n/r : gospodina Zlatka Miletića, direktora Federalne Uprave policije

Datum : 4.2.2010.
Broj: 01-16 /10
Mjesto: Sarajevo

Predmet : Protest povodom napada na novinarku Jasminu Šarac, dopisnicu iz Tuzle Nezavisnih novina ( Banja Luka)

Cijenjeni gospodine Miletiću,

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest povodom napada na novinarku Jasminu Šarac, dopisnicu Nezvisnih novina iz Tuzle. Napad se desio 2. februara ove godine u selu Gornja Maoča, u prisustvu velikog broja policajaca – sudionika policijske akcije provedena u vehabijskoj zajednici smještenoj u tom selu.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo, nepoznati pripadnik vehabijske zajednice koleginici Jasmini Šarac je razbio fotoaparat, prijetio joj i pokušao je uvući u njegov automobil. Zahvaljujući rekciji okupljenih kolega novinara zaustvaljen je ovaj napad i izbjegnute su tragičnije posljedice.

S obzirom da su na mjestu dogadjaja bili prisutni brojni pripadnici policije, začudjujuća je činjenica da je uopće moglo doći do ovog incidenta i do pokušaja onemogućavanja novinarke Jasmine Šarac u obavljanju novinarskog zadatka. Podsjećamo Vas na „OSCE upute policiji u radu sa novinarima“ u kojima se naglašava potreba da policija pomogne i zaštiti novinare tokom obavljanja novinarskih zadataka ukoliko su izloženi napadima ili neugodnostima. U tom Uputstvu se nadalje naglašava:

Policija treba posebno paziti da istraži sve činjenice, bilo stvarne ili potencijalne, o nasilju, zastrašivanju ili napastovanju osoblja zaposlenog u mediju ili ukoliko je riječ o uništavanju opreme u mediju.

S tim u vezi, zahtjevamo od Vas da, kao osobe koja je vodila akciju u Gornjoj Maoči, iskoristite svoje ovlasti i utvrdite sve okolnosti napada na novinarku Šarac, da otkrijete identitet napadača i poduzmete odgovarajuće mjere. Takoder, očekujemo od Vas da nas informirate kakve je mjere policija poduzela u ovom slučaju i da li je pružila potrebnu zaštitu našoj koleginici.

S poštovanjem,

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest