Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima su od direktora Uprave policije FBiH Zlatka Miletića zatražili da otkrije identitet i poduzme mjere protiv osobe koja je 2. februara, u selu Gornja Maoča, napala novinarku Jasminu Šarac, dopisnicu Nezavisnih novina iz Tuzle, koja je u trenutku napada bila na svom novinarskom zadatku.
«Zahtjevamo od Vas da, kao osobe koja je vodila akciju u Gornjoj Maoči, iskoristite svoje ovlasti i utvrdite sve okolnosti napada na novinarku Šarac, da otkrijete identitet napadača i poduzmete odgovarajuće mjere. Takoder očekujemo od Vas da nas informirate kakve je mjere policija poduzela u ovom slučaju i da li je pružila potrebnu zaštitu našoj koleginici», stoji u pismu.
Iz LZPN navode se da se napad na novinarku Šarac desio u prisustvu velikog broja policajaca – sudionika policijske akcije provedena u vehabijskoj zajednici smještenoj u tom selu, te da je, prema informacijama kojima LZPN raspolaže, nepoznati pripadnik vehabijske zajednice koleginici Šarac razbio fotoaparat, prijetio joj i pokušao je uvući u svoj automobil.
«Ovaj napad je zaustavljen samo zahvaljujući rekciji okupljenih kolega novinara i izbjegnute su tragičnije posljedice. S obzirom da su na mjestu dogadjaja bili prisutni brojni pripadnici policije, začudjujuća je činjenica da je uopće moglo doći do ovog incidenta i do pokušaja onemogućavanja novinarke Šarac u obavljanju novinarskog zadatka», stoji u pismu LZPN iz koje Miletića podsjećaju na „OSCE-ove upute policiji za rad sa novinarima“ u kojima se naglašava potreba da policija pomogne i zaštiti novinare ukoliko su, tokom obavljanja novinarskih zadataka izloženi napadima ili neugodnostima.
«U uputstvu se navodi i to da policija treba posebno paziti da istraži sve činjenice, bilo stvarne ili potencijalne, o nasilju, zastrašivanju ili napastovanju osoblja zaposlenog u mediju ili ukoliko je riječ o uništavanju opreme u mediju», stoji u pismu koje su Udruženje/Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili Zlatku Miletiću, direktoru Uprave policije FBiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest