Udruženje/Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima su zatražili da budu zaustavljeni nacionalističke uvrede i jezik mržnje koji spram Duške Jurišić ispoljava lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Ovo su u otvorenom pismu zatražili od Tužilaštva BiH, Izborne komisije BiH, menadžmenta FTV, Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu BiH, pozivajući se na njihove ovlasti i mandate.

«Pozivanje na nacionalnu pripadnost Duške Jurišić i njeno antiislamsko djelovenje u kontekstu iskazivanja nezadovoljstva njenim uredničkim odlukama i načinom obavljanja novinarskih zadataka predstavljaju širenje mržnje na nacionalnoj osnovi», stoji u otvorenom pismu u kom se navodi da je potpuno nedopustivo da lider jedne poltičke partije u javnosti manipulira nacionalnom pripadnošću novinarki i novinara ili da nacionalnost dovodi u vezi sa njihovim profesionalnim radom i odlukama menadžmenta bilo koje medijske kuće.
«Zastrašujuće je nastojanje Fahrudina Radončića da pitanje ranijih odluka menadžmenta FTV o otpuštanju dvije novinarke dovode u vezu sa nacionalnom pripadnošću smijenjene urednice Informativnog programa FTV. Ovakav javni govor nije ništa drugo do širenje jezika mržnje, koji zahtjeva osudu cijele bh. javnosti, a posebno novinarske zajednice, nadležnih medijskih organizacija i državnih institucija», stoji u ovom otvorenom pismu uz ocjenu da je najnoviji Radončićev istup «nezapamćen javni atak na ljudski, profesionalni i nacionalni integritet osobe koja je više od dvije decenije gradila novinarsku karijeru i obilježila bosansko – hercegovačko novinarstvo».
Podsjećanja radi, Radončić je, gostujući na jednoj lokalnoj radio-stanici izjavio da mu je drago da je BiH jedina u regionu u kojoj je urednik u državnom servisu pripadnik manjeg naroda, ali da ne može dozvoliti da ta osoba koja nije musliman ima ambiciju uredovati u Islamskoj zajednici aludirajući na izvještavanje FTV o odlukama ili ponašanju pojedinaca iz IZ BiH.
Iz Udruženja/Udruge BH novinari izražavaju bojazan da će se BiH, njeni narodi i građani, ukoliko istupi gospodina Radončića ne dožive javnu osudu i ukoliko od državnih institucija i medijskih organizacija ne budu sankcionirani na odgovarajući način sada, uskoro suočiti sa porastom šovinizma i još grubljim kršenjima osnovnih ljudskih prava.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest