Linije za pomoć novinarima, kao servis Udruženja/udruge BH novinari za zaštitu prava novinara i slobode izražavanja, je od Džemala Šabića, direktora FTV zatražila Odluku i obrazloženje smjenjivanja Duške Jurišić sa fukcije urednice Informativnog programa Federalne televizije.

«Posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo prave hajke koja se vodi protiv koleginice Jurišić i FTV u Dnevnoma avazu i njegovim izdanjima, kao i u brojnim političkim istupima lidera novoformirane stranke SBB BiH Fahrudina Radončića. Ova hajka je od novembra prošle godine pa do danas poprimila zabrinjavajuće elemente nacionalističkog odstrela Vaše urednice, koja se, uz ostalo, sumnjiči i za antibošnjaštvo, islamofobiju i druge oblike ugrožavanja interesa bošnjačkog naroda u BiH. U trenutku kada smo očekivali da će menadžment FTV stati u javnu odbranu profesionalno – uredničkog i ljudskog digniteta koleginice Jurišić, kao i opstojnosti kompletnog koncepta FTV kao javnog servisa, došla je Vaša odluka o smjeni urednice Informativnog programa. Dakle, kada smo očekivali da ćete se svojim autoritetom i funkcijom suprotstaviti svim pokušajima vanjske i unutrašnje destrukcije FTV, suočavamo se sa činom koji se može tumačiti i kao ustupak političkim, nacionalističkim, ekonomskim i kriminalnim lobijima koji žele uništiti ovaj medij. Zbog toga smatramo jako važnim da nam dostavite informacije u vezi sa ovi slučajem i, ukoliko je moguće, detaljnu argumentaciju i razloge zbog kojih ste donijeli odluku o smjenjivanju Duške Jurišić sa pozicije urednice Informativnog programa Federalne TV», piše u pismu koje je upućeno Šabiću.
Iz LZPN su pojasnili da su im informacije u vezi sa ovim slučajem potrebne kako bi poduzeli daljnje korake u vezi sa zaštitom prava koleginice Jurišić, dugogodišnje članice Udruženja/udruge BH novinari.
«Nadamo se da ćete ovo pismo razumjeti kao našu potrebu da ovaj veoma delikatan slučaj razjasnimo na ispravan način i poduzmemo mjere koje će sačuvati profesionalni ugled i ljudsko dostojanstvo koleginice Duške Jurišić, ali i neovisnu poziciju FTV kao javnog servisa u službi svih gradjana BiH», navodi se u pismu upućenom direktoru FTV.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest