Sarajevo, 23.9. 2009 – Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima najoštrije osuđuju napad na novinarke Elviru Cerić i Enesu Hrustanović, dopisnike BHT i FTV iz Bihaća, te snimatelja Hasana Arnautovića, koji se desio jutros u Bihaću, u neposrednoj blizini zgrade Skupštine Unsko – sanskog kantona. Novinarke Elvira Cerić i Enesa Hrustanović i snimatelj Hasan Arnautović su jutros u 9 sati i 45 minuta krenuli na sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona i u neposrednoj blizini zgrade Skupštine autom je na njih naletio Mujo Beganović zastupnik Stranke demokratske aktivnosti A – SDA u Skupštini USK. Od ranije poznat po nasilničkom ponašanju, zastupnik Mujo Beganović je nasrnuo na novinare sa očitom namjerom ugrožavanja sigurnosti i njihovih života, pokušavajući zastrašiti novinare i spriječiti ih u obavljanju profesionalnih zadataka.

Ponašanje gospodina Beganovića, koji je široj javnosti poznat po tome što je letvom napao Harisa Siljadžica, predsjednika Stranke za BiH, drastičan je primjer nasilja nad novinarima i potvrda primitivizma, osionosti i nedodirljivosti „ narodnih“ zastupnika, koji ne biraju sredstva u obračunu sa novinarima i medijima. Današnji dogadjaj u Bihaću šamar je u lice i svim članovima A – SDA koji su dozvolili da gospodin Beganović bude zastupnik u kantonalnoj Skupštini, te da osoba takvih „osobina i kvaliteta“ zastupa bilo koga u najvišem organu vlasti Unasko – sanskog kantona.

Osim napada na novinarsku ekipu u Bihaću, danas smo svjedoci još jednog poniženja novinarke profesije. Novinarki FTV Nađi Diklić je zabranjen ulazak u zgradu Vlade Republike Srpske zbog toga što je bila „nepristojno obučena“. Ovakva mjera pripadnika osiguranje u sjedišta Vlade RS i pozivanje novinarke na pristojnost, zaslužuju svaku osudu, budući da se ona do sada nije primjenjivala na druge novinare niti na uposlenike Vladinih tijela i institucija, koji su svojim oblačenjem i ponašanjem kršili važeći Pravilnik

Nakon današnjeg nasrtaja autobomilom na novinarsku ekupi u Bihaću i sprečavanje novinarke da prisustvuje press konferenciji u Banja Luci, pitamo se koja su slijedeća poniženja koja će novinari doživjeti i koje su to mjere koje planiraju poduzeti politički dužnosnici i njihovi podanici u onemogućavanju novinara da obavljaju svoj posao. Zbog toga još jednom podsjećamo cijelu bosanskohercegovačku javnost, kako svaki pokušaj ugrožavanja slobode medija i prava novinara na dostojanstven i slobodan rad, direktno ruše osnovne društvene vrijednosti i ugrožavaju prava gradjana na slobodno informiranje. Podatak da je Linija za pomoć novinarima je od početka 2009. godine registrirala 33 slučaja napada na novinare kao i druge oblike ugrožavanja slobode izražavanja, najrječitije govori o informativnom mraku i hipokriziji u koje su BiH gurnuli ovdašnji političari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest