Udruženja/udruga BH novinari i Linije za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Sudu Bosne i Hercegovine i agenciji SIPA zbog neadekvatne zaštite novinara i gradjana koji su jučer pred zgradom Suda bili izloženi brutalnom vrijedjanju i fizičkom napadu od strane kriminalca iz skupine Tasima Kučevića. Nasilje nad novinarkom Federalne TV Vildanom Duran i neidentifikovanom ženskom osobom, direktna je posljedica lošeg rada osiguranja Suda BiH i pripadnika agencije SIPA. Oni su morali poduzeti potrebne mjere nadzora nad kriminalcima i zaštite svih novinara i gradjana koji su došli pratiti sudski proces od iznimnog značaja za javnost u našoj zemlji. Prosto je neshvatljivo da se napad na novinarku i gradjanku desio pred očima brojnih zaštitara i u dvorištu institucije u koju se ulazi tek poslije posebnih provjera i mjera sigurnosti. Imajući u vidu činjenicu da je Tasim Kučević i ranije prijetio novinarima, da je poznat u bh. javnosti kako nasilnik koji koristi primitivni jezik ulice u komuniciranju sa medijima i novinarima, posebno sa novinarima Federalne TV, zaprepašteni smo saznanjem da ni Sud BiH niti Agencija SIPA nisu poduzeli posebne mjere zaštite novinara i medijskih ekipa koje su došle pratiti izricanje presude Kučeviću i ostalima.

Zahtjevamo hitno i javno izvinjenje predsjednice Suda BiH i direktora agencije SIPA novinarki Vildani Duran i neimenovanoj gradjanki, zbog propusta ovih institcuja u preduzimanju potrebnih mjera zaštite, a koji su dvije žene mogli koštati života. Zahtjevamo takodjer hitnu istragu o ovom slučaju, poduzimanje zakonskih mjera prema kriminalcu Kučeviću i njegovim suradnicima, te osobama iz redova osiguranja Suda koje nisu spriječile napad.

Nasilničko ponašanje Tasima Kučevića i njegovih suradnika prema novinarki Federalne TV jasno je upozorenje nadležnim institcijama u BiH da moraju osigurati posebne mehanizme zaštite novinara tokom obavljanja novinarskih zadataka, naročito tokom dogadjaja koji u sebi nose visoke rizike po sigurnost i živote medijskih uposlenika. Ovo je posljednji trenutak da se zaustavi nasilje nad novinarima i medijima u Bosni i Hercegovini i spriječe mnogo tragičniji dogadjaji od jučerašnjeg napada u dvorištu Suda BiH.

Od početka 2009. godine Linija za pomoć novinarima je registrirala 16 slučajeva verbalnih i fizičkih napada na novinare, prijetnji smrću ili kršenja prava na slobodan i dostojanstven rad. Zbog toga zahtjevamo od svih odgovornih institucija u BiH: pravosudja, policije, vlada na svim nivoima vlasti, parlamenata, javnih organa i ustavnova da najozbiljnije shvate težinu i pogubnost nasilja nad novinarima i medijima, te u praksi pokažu kako su spremni, bez izuzetka, štititi slobodu medija i pravo bh. gradjana na informiranje. Ukoliko bh.javnost i gradjani ne dobiju nedvosmislene poruke od strane nadležnih insitucija i akcije koje će u prksi potvrditi spremnost poštivanja vrhunskog načela slobode informiranja – Bosna i Hercegovina, kao država, može zauvijek zatvoriti vrata demokratskom napretku.

Udruženja/udruga BH novinari i Linije za pomoć novinarima pozivaju sve novinare i medije u zemlji da iskažu solidarnost i javno se suprotstave nasilju nad novinarima i gradjanima. Istovremeno, pozivamo i medjunarodne organizacije u BiH, prije svih Misiju OSCE, Delegaciju Evropske komisije i OHR, da sankcioniraju sve oblike nasilja nad novinarima i medijskim uposlenicima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest