Cijenjeni gospodine Ceriću,

U ime Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima upućujem Vam najoštriji protest zbog optužbi na račun uredjivačke politike lista Oslobodjenje, iznesenih u regiranju Vašeg kabineta na komentar urednice Vildane Selimbegović, koji je objavljen u ovom dnevniku 17. novembra.

U reagiranju Vašeg kabineta, urednica Selimbegović i uredjivačka politika ovog lista označeni su kao „islamofobični“ a kritičke primjedbe ili komentari objavljeni u Oslobodjenju (a ranije i u magazinu BH Dani) kao „nastavak genocidne politike koja je nastojala bosanskehercegovačke muslimane zbristi sa lica zemlje“. Više puta ste do sada, gospodine Ceriću, žestoko i ne birajući sredstva, napadili novinare i medije, ili su to, u Vaše ime, činile osobe iz Vašeg okruženja. No, ovaj put smo ostali zatečeni pokušajem da se iz Vašeg kabineta ospori novinarima pravo na komentiranje postupaka i djela svih javnih osoba, pa i Vas, uvaženog reisa Islamske zajednice u BiH. Posebno zabrinjava žestina kojom nemogućnost Vašeg uticaja na uredjivačku politku Oslobodjenja, pokušava predstaviti kao „islamofobiju“, nastavak genocidne politike spram bosanskohercegovačkih muslimana, napad da Rijaset, Islamsku zajednicu, cijeli muslimaski narod…

Nećemo ovaj put ulaziti u to što napad na uredjivačku politiku Oslobodjenja Vi pokušavate iskoristiti za obračun i sa osobama sa sarajevskog Fakulteta islamskih nauka, koje ne podržavaju Vaše postupke i čije smo stavove mogli pročitati u ovom dnevniku. Mi ne osporavamo pravo Vama ili bilo kome drugom da reagira na medijske sadržaje i iznese kritiku na račun objavljenog. Međutim, smatramo krajnje neprimjerenim korisiti nečija vjerska i partiotska osjećanja kao sredstvo obračuna sa urednicima i medijima ili pak sa stavovima iznesenim u tim medijima. Biće kobno za medijske slobode u BiH i pravo na slobodno iznošenje stavova i komentara, ukoliko se svi „neposlušni“ urednici budu proglašavali mrziteljima islama ili bilo koje druge vjere, a stupanj odanosti vjerskim poglavarima kao mjerilo (ne) podržavanja „genocidne politke“.

Podsjećamo Vas, gospodine Ceriću, kako je uvažavanje prava na slobodu izražavanja, koje uključuje i pravo na komentar i slobodno iznošenje ( ali i prenošenje/objavljivanje) vlastitog mišljenja, vrhunski princip modernog demokratskog svijeta. Budući da ste takve principe svesrdno podržavali tokom brojnih javnih nastupa u tom demokratskom svijetu, bilo bismo Vam jako zahvalni ukoliko biste tu praksu primijenili i kontaktima sa bosankohercegovačkim medijima i urednicima.

Borka Rudić, generalna tajnica BH novinari

(Sarajevo, 18.11.2008)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest