Udruženje/udruga BH novinari i Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini najoštrije osudjuju fizičke napade na novinare i ostale gradjene na sinoćnjem otvaranju Queer Sarajevo Festivala. Premlaćivanje novinara i pisaca Emira Imamovića i Pedje Kojovića, kao i nekolicine policajaca i neimenovanih gradjana predstavlja nezapamćeno grub i nasilan atak na slobodu izvještavanja i javnog djelovanja.

U slobodnoj, demokratskoj zemlji, kakva bi BiH trebalo da jeste, ovakvi postupci su apsolutno nedopustivi. Nasilničko ponašanje grupe protivnika Queer Sarajevo Festivala je sramota za Sarajevo, glavni grad BiH, koji bi trebao i morao prednjačiti u ispoljavanju svoje multikulturalnosti, otvorenosti i tolerantnosti prema drugima i drugačijima.

Smatrajući da je ovim postupkom najgrublje narušena sloboda medijskog izvještavanja i zagarantirana sloboda djelovanja i ispoljavanja različitosti, BH novinari i Vijeće za štampu ovim putem javno zahtjevaju od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde identitet svih izgrednika, a prema napadačima i izazivačima straha i nereda na sinoćnjem otvorenju Queer Sarajevo Festivala poduzmu zakonite sankcije.

Takodjer, tražimo od nadležnih gradskih vlasti da javno osude ovakva podnašanja i svim gradjanima Sarajeva, uključujući i medijske djelatnike, osiguraju slobodu obavljanja radnih zadataka, djelovanja i okupljanja.

Udruženje/udruga BH novinari i Vijeće za štampu u BiH će, u okviru svojih nadležnosti, zatražiti pomoć medjunarodnih organizacija i institucija u zaštititi slobode izvještavanja u BiH i slobodnog rada medija.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest