Udruženje/udruga BH novinari izražava zabrinutost zbog prijetnji upućenih jednom broju medija u Sarajevu koji su svoje slušatelje i čitatelje nepristrasno i uz puno poštivanje etičkih standarda informirali o dogadjajima u vezi sa Queer Sarajevo festivalom.

Upućivanje prijetećih pisama redakcijama eFM Studentskog radija, Radio Sarajeva, BH radija 1 i magazina Dani predstavlja gnusan i veoma opasan napad na slobodu izražavanja i pravo medija da informiraju gradjane o aktualnim zbivanjima i dogadjajima od interesa za bh.javnost. Po svom sadržaju i veoma grubim i otvorenim prijetnjama ova su pisma atak i na ličnu sigurnost uposlenika u rečenim medijima, sigurnost članova njihovih porodica i njihove imovine.

Zaprepašteni smo činjenicom da autori pisma otvoreno prijete smrću medijskim djelatnicima koji, kako se navodi u pismu. „podržavaju najveće zlo modernog doba“ te im poručuju:

„Od ovog vremena, u kojem ste sami sebi presudili, pa u beskraj budućnosti nećete biti mirni. Ni kada izalazite na ulicu, ni u povratku kući. Neće biti sigurne ni vaše kuće ni vaši poslovni objekti. Sve će nestati u prahu i pepelu u koji ćete se i vi na kraju pretvoriti“.

Sa žaljenjem moramo konstatirati kako su slanje ovih pisama, prijetnje smrću medijskim djelatnicima i manipulacija ratnom prošlošću Sarajeva direktna posljedica brojnih homofobičnih istupa u bh.javnosti u vezi sa najavljenim Queer festivalom. Ako jedna doktorica može izjaviti kako je „homoseksulanost bolest koju treba liječiti“ i mirne savjesti nastavi obavljati svoje liječničke dužnosti ili ako generalni sekretar jedne političke partije izalazi u javnost sa fašističkim stavovima u vezi sa Queer festivalom bez posljedica po svoju političku karijeru, onda je bilo logično očekivati da će sljedeći korak „branitelja javnog morala“ biti još žešći, usmjeren ka novinarima i medijima i skriven pod plaštom „ratnih veterana Sarajeva“.

Zbog straha za živote svojih kolega novinara i njihovih porodica, te duboko zabrinuti zbog sve češćih ataka na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini i prava seksulanih i rodnih manjina na slobodno djelovanje, zahtjevamo od nadležnih policijskih organa da hitno istraže sve okolnosti u vezi sa slanjem prijetećih pisama i utvrde ko su njihovi autori i pošiljaoci. Javnost u BiH i Sarajevu mora u najskorije vrijeme biti obaviještena o nalazima ove istrage i imenima onih koji su slali prijeteća pisma. Tražimo takodjer od zvanično registriranih boračkih udruženja iz Sarajeva da se javno odgrade od prijetećih pisama i njihovog sadržaja.

Istovremeno, izražavamo ljudsku podršku i profesionalnu solidarnost našim kolegama u eFM Studentskom radiju, Radio Sarajevu, BH radiju 1 i magazinu Dani, uz nadu da će profesionalno i objektivno nastaviti izvještavati o budućem Queer Sarajevo festivalu bez posljedice po svoje i živote svojih najbližih.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest