CENTRA JAVNE BEZBJEDNOSTI BANJA LUKA
Kralja Petra I Karadjoerdjevića 5
78000 BANJA LUKA

– Za gospodina Zorana Stanišlejvića, načelnika –

Broj : 01 – 190/08
Datum : 11.7.2008.

Cijenjeni gospodine Stanišljeviću,

Obraćam Vam se u ime Udruženja/udruge BH Novinari i Linija za pomoć novinarima sa molbom da detaljno istražite naovde u vezi sa SMS poruke prijetećeg sadržaja novinarki Cvijeti Arsenić iz Banja Luke. Poruku je, prema vlastitom priznaju, poslao Dragomir Babić, predsjednik NVO Narodni front.

Novinarka Cvijeta Arsenić se obratila Liniji za pomoć novinarima tražeći zaštitu i sigurnost za sebe i svoju porodicu. Informirala nas je takodjer kako je i Vama, odnosno Centru javne bezbjednosti Banja Luka, prijavila ovaj slučaj.

Ljubazno vas molimo da hitno istražite sve okolnosti u vezi sa ovim slučajem i pomognete u razjašnjavanju motiva i drugih okolnosti pod kojim je poslana ova poruka i sa kojim ciljem. Takodjer, zahtjevamo da se cijeli ovaj slučaj, o kojem su na različitim konferencijama za štampu iznesene oprečne i kontradiktorne informacije, do kraja razjasni, a sve u cilju stvaranje atmosfere u kojoj će novinari moći slobodno obavljati svoje radne zadatke, bez straha da bi mogli biti spriječeni u tome, upotrebom fizičke ili verbalne prisile.

Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima su izražavaju žaljenje zbog prijetnji novinarki Arsenić, ali i zbog činjenice da jedan broj medija, novinara i aktivista civilnog društva medjusobno razmijenjuju prijetnje, teške i neprimjerene kvalifikacije i ocjene, čime ne doprinose boljem informiranju gradjana već njihovom zbunjivanju i bespotrebnom uplitanju političkih lobija u rad medija i novinara.

Zbog toga smatramo kako detaljna i fer istraga o prijetnjama novinarki Cvijeti Arsenić, javno objavljivanje utvrdjenih činjenica u vezi sa ovim slučajem i drugim dogadjajima koji mogu imati sigurnosne implikacije na rad novinara u Banja Luci, može doprinijeti sprečavanju političkih i drugih manipulacija medijima i novinarima, te stvaranju armosfere i uvjeta za sigurno, fer, profesionalno i odgovorno novinarstvo.

Duboko smo uvjereni da ćete, slijedeći svoja profesionalna ovlaštenja i odgovornost pred javnošću, pokrenuti i provesti istragi i o tome blagovremeno obavijestiti koleginicu Arsenić, nas iz Udruženja i Linije za pomoć novinarima, kao i cijelu bh.javnost.

S poštovanjem,

Borka Rudić, generalna tajnica BH Novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest