Udruženja/udruge „BH novinari“ i Linije za pomoć novinarima izražavaju najoštriji protest povodom učestalih fizičkih i verbalnih napada na novinare i novinarke u Bosni i Hercegovini, čiji smo svjedoci u posljednje vrijeme. Prije tri dana u Kalesiji je napadnut Ramo Abidović, novinar Tuzlanskog lista, kojeg je lokalni kalesijski moćnik fizički napao zbog fotografiranja saobraćajne nesreće čiji je bio sudionik. Danas je u Visokom, tokom obavljanja novinarskog zadatka napadnuta Gordana Ristović Muslija, novinarka Federalne TV. Koleginicu Ristović – Muslija je verbalno napao Enver Ković, vlasnik firme „Eno“ iz Visokog, prijetio joj je , izgurao iz kancelarije i obećao kako će „ona „dotaći dno“ te da će je „zaustaviti u njenom izvještavanju“.

Zaprepašteni smo činjenicom da su novinari i novinarke u BiH postali gotovo stalna meta fizičkih napada, vrijedjanja, prijetnji i necivilizacijskog ophodjenja prilikom obavljanja profesionalnih zadataka. Nakon napada na novinare i medije od strane jednog premijera, zatim visokog policijskog dužnosnika, preko ombudsmena za ljudska prava, do zastupnika u BH. parlamentu i dvojice/trojice lokalnih moćnika, pitamo se šta je slijedeće? Koja će još sredstva biti iskorištena u cilju zaustavljanja novinara u svakodnevnom radu, a posebno u pripremi i snimanju istraživačkih novinarskih tema. Izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost svih novinara i novinarki u našoj zemlji i zebnju nad onim što bi se sljedeće moglo dogoditi.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju kako su neadekvatne reakcije nadležnih državnih i sudskih institucija, kvalifikacija napada na novinare u Bihaću kao „narušavanje javnog reda i mira“ i izostanak žestoke javne osude svih ataka na medije, na žalost, u BiH stvorili atmosferu u kojoj napad na novinara postaje obrazac ponašanja i, usudili bi se kazati, poželjna reakcija. Zbog toga zahtjevamo hitnu reakciju policijskih i sudskih institucija u procesuiranju napada na novinare u Kalesiji i Visokom. Takodjer, zahtjevamo od državnog Parlamenta da ponovno stavi na dnevni red pitanje odgovornosti zastupnika Sadika Bahtića koji je napao novinare u Bihaću.

Udruženje /udruge BH Novinari i Linija za pomoć novinarima su za prva četiri mjeseca 2008. godine registrirali 17 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda. Od tog broje, 12 slučajeva su fizički i verbalni napadi, vrijedjanje i prijetnje novinarima. Zbog toga najavljujemo kako ćemo iskoristiti sva raspoloživa zakonska i druga legitimna sredstva u zaštiti života novinara, njihovog integriteta i dostojanstva, kao i prava na slobodu istraživanja. To će uključivati i pozive za hitnu intervenciju medjunarodnih institucija i organizacija za zaštitu slobode medija, kao i podizanje krivičnih prijava protiv svih napadača na novinare.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima će o posljednjim napadima na novinare u BiH izvjestiti Odjel za medije OSCE u Beču, Medjunarodnu federaciju novinara ( IFJ) u Briselu, kao i ostale nadležne domaće i svjetske institucije za zaštitu slobode javne riječi i prava novinara na slobodan rad.

Borka Rudić, generalna tajnica „BH novinari“

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest