Cijenje gospodo,

Udruženje/ udruga „BH novinari“ izražava zadovoljstvo činjenicom da će zastupnici Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH raspravljati o Javnom servisu – BHRT, tačnije o prijedlogu Plana konsolidacije poslovanja ove medijske kuće, što ga je uradio menadžment BHRT nakon izvještaja Ureda za reviziju.

Smatramo iznimno važnim da najviše zakonodavno tijelo Bosne i Hercegovine – Parlamentarna skupština odigra važnu ulogu u stvaranje stabilnih uvjeta za finansiranje javnog servisa, kao i njegovo transparentno i zakonito poslovanje. Ubijedjeni smo takodjer kako će i ovo, zajedničko zasjedanje oba doma bosanskohercegovačkog Parlamenta, kroz argumentiranu i konstruktivnu raspravu zastupnika dati novi poticaj daljem jačanju javnog sistema informiranja u BiH. Vjerujemo takodjer kako će ova rasprava konačno stati ukraj političkim uplitanjima, pritiscima i pokušajima miješanja u uredjivačku politiku BHRT, čega smo, na žalost, bili svjedoci.

S tim u vezi, želimo vas – cijenje članove oba Kolegija, kao i zastupnike u Zastupničkom domu i Domu naroda podsjetiti na Proglas o vrijednostima javnog servisa emitiranja koji je 2005. izdala Evropska federacije novinara. Ovaj su proglas kasnije prihvatili Medjunarodna Federacija novinara (IFJ) sa sjedištem u Briselu, kao i vlade i parlamenti evropskih zemalja. 

Proglas o vrijednostima javnog servisa emitiranja , medju ostalim, potvrdjuje :

„1. Pristup za sve gradjane čitavom nizu kvalitetnih programa, pružajući objektivne vijesti, informacije i programe oslobođene od političkog i komercijalnog pritiska;

2. Pluralizam i kvalitet i glas za sve dijelove društva;

3. Vlasništvo u javnim rukama i upravljanje koje je finansijski transparentno i odgovorno javnosti;

4. Finansiranje koje osigurava slobodu od komercijalne i političke kontrole i uključuje
troškove dozvola ili drugo nezavisno javno finansiranje koje neće biti predmet političke manipulacije;

5. Jednakost na poslu, socijalnu pravda i zaštitu prava novinara i svih koji rade u ovoj oblasti“.

Dakle, zemlje utemeljene na demokratskim načelima prihvatile su neovisnost, pluralizam, transparentno i neovisno finansiranje, te zaštitu prava novinara kao osnovne vrijednosti javnih servisa emitiranja. Duboko smo uvjereni kako će ovaj Proglas biti prihvaćen i u bh.Parlamentu kao okvir za raspravu o svim pitanjima funkcioniranja Javnog servisa emitiranje.

Želimo vam uspješan rad.

S poštovanjem,
Borka Rudić, generalna tajnica „BH novinari“

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest