Sarajevo, 18.aprila – Udruženja/udruge „BH novinari“ i Linije za pomoć novinarima najoštije osudjuju fizički napad na novinara Avdu Avdića i snimatelja Refika Vejsilagića, uposlenike Federalne TV, koji je počinio Sadik Bahtić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i član Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Unsko – sanskog kantona.

Napad se dogodio danas u Bihaću, na konferenciji za novinare koju je organizirao Kantonalni odbor Stranke za BiH, kada je zastupnik Bahtić pokušao fizički spriječiti kolege Avdića i Vejsilagića da prisustvuju ovom dogadjaju. Istovremeno, Sadik Bahtić je zabranio ulazak na konferenciju i novinaru Slobodne Bosne Mirsadu Fazliću, uz obrazloženje kako on i kolege Avdić i Vejsilagić „nisu pozvani“.

Ponašanje zastupnika Bahtića predstavlja grubi i krajnje primitvni čin tzv. narodnog zastupnika, koji tučom i istjerivanjem novinara sa konferencije, pokušava spriječiti informiranje javnosti o aktualnim temama. Ovo je i drastičan atak na medijske slobode i još jedan primjer do koje mjere političari i narodni zastupnici u BiH mogu zloupotrebljavati svoju javnu funkciju.

Nije ovo prvi put da gospodin Bahtić na neprimjeren i necivilizacijski način reagira na novinarska pitanja i pokušaje da dobiju tražene informacije. Nedavno njegovo gostovanje u programu BHT1 je takodjer obilovalo riječima omalovažavanja novinara i uposlenika u Javnom servisu, te iznošenja neistina o njihovom radu i plaćama.

Podjećamo gospodina Bahtića na Deklaraciju Vijeća Evrope o slobodi politčke debate u medijima u koji se navodi:

„Javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike , posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili na koji obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“.

Današnjim fizičkim napadom na novinare i onemogućavanjem da prisustvuju javnom skupu u Bihaću, gospodin Bahtić je poslao veoma jasnu poruku javnosti BiH i cijele EU o tome do kojeg su stupnja razvijene medijske slobode i demokratke vrijednosti u političkom životu ove zemlje, koja pledira na to da konačno dobije pozivnicu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Udruženje /udruga „BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od vodjstva Stranke za BiH u Sarajevu da razmotri današnji incident i poduzme odgovarajuće mjere prema gospodinu Sadiku Bahtiću. Istovremeno, od MUP Unsko – sanskog kantona hitno tražimo detaljnu istragu o napadu na novinare i poduzimanje zakonskih mjera za sankcioniranje nasilničkog ponašanja gospodina Bahtića.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju izvjestiti Odjel za medije OSCE u Beču, Medjunarodnu federaciju novinara u Briselu, kao i sve nadležne domaće i svjetske institucije za zaštitu slobode javne riječi i prava novinara na slobodan rad.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest