Udruženja/udruga „BH novinari“ i Linije za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Rajku Bulajiću, direktoru Šumskog gazdinstva „Romanija“ sa Sokoca, zbog prijetnji upućenih Darku Momiću, novinaru lista „Press RS“. Direktor Bulajić je telefonom nazvao novinara Momića i najavio kako će ga „prebiti“ zbog objavljivanja informacija o tome kako je MUP Republike Srpske podnio dvije krivične prijave protiv njega. Uz prijetnje fizičkim napadom, direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ poručio je Darku Momiću „da će doći pravo u Banja Luku“, ukoliko ovaj novinar „napiše još jedno slovo“ o njemu.

Ponašanje gospodina Bulajića i činjenica da je eksplicite prijetio novinaru, zbog teksta koji je objavio, predstavljaju grubo kršenje slobode javne riječi i prava novinara da izvještavaju o činjenicama od značaja za javnost. Ovaj dogadjaj takodjer upućuje na žalosnu činjenicu kako u Bosni i Hercegovini javni radnici – nositelji funkcija u javnim organima i kompanijama, zloupotrebljavaju svoju poziciju, te demonstriranjem sile i neprimjerenog ponašanja pokušavaju zastrašiti novinare i onemogućiti ih u obavljanju profesionalnih zadataka. Ovaj dogadjaj je ujedno i atak na osnovne principe demokratskog i civiliziranog ponašanja kojih se moraju pridržavati svi, a pogotovi nositelji javnih funkcija, kakva jeste funkcija koju obnaša gospodin Rajko Bulajić.

Kao organizacija koja štiti pravo novinara na slobodan rad i informiranje javnosti, zahtjevamo od direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“ da uputi javno izvinjenje novinaru Darki Momiću. Istovremeno, tražimo od MUP Republike Srpske da ispita ovaj slučaj i poduzme dodatne mjere zaštite novinara, ukoliko za to postoji potreba.

U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge „BH novinari“
Borka Rudić, generalna tajnica

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest