Udruženja/udruga „BH novinari“ i Linije za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest Rajku Bulajiću, direktoru Šumskog gazdinstva „Romanija“ sa Sokoca, zbog prijetnji upućenih Darku Momiću, novinaru lista „Press RS“. Direktor Bulajić je telefonom nazvao novinara Momića i najavio kako će ga „prebiti“ zbog objavljivanja informacija o tome kako je MUP Republike Srpske podnio dvije krivične prijave protiv njega. Uz prijetnje fizičkim napadom, direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ poručio je Darku Momiću „da će doći pravo u Banja Luku“, ukoliko ovaj novinar „napiše još jedno slovo“ o njemu.

„Ponašanje gospodina Bulajića i činjenica da je eksplicite prijetio novinaru, zbog teksta koji je objavio, predstavljaju grubo kršenje slobode javne riječi i prava novinara da izvještavaju o činjenicama od značaja za javnost“, navodi se u saopćenju Udruženja, te dodaje :

„Ovaj dogadjaj upućuje na žalosnu činjenicu kako u Bosni i Hercegovini javni radnici – nositelji funkcija u javnim organima i kompanijama, zloupotrebljavaju svoju poziciju, te demonstriranjem sile i neprimjerenog ponašanja pokušavaju zastrašiti novinare i onemogućiti ih u obavljanju profesionalnih zadataka“.

Udružeje /udruga BH novinari su zatražili od direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“ da uputi javno izvinjenje novinaru Darki Momiću, a od MUP- a Republike Srpske da ispita ovaj slučaj i poduzme dodatne mjere zaštite novinara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest