VLADA REPUBLIKE SRPSKE
KABINET PREMIJERA

– za gospodina Milorada Dodika, premijera

Banja Luka

Sarajevo, 18.12.2007.

Gospodine Dodik,

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoc novinarima upucuju Vam najoštriji protest povodom fizickih prijetnji Bakiru Hadžiomerovicu, uredniku magazina „60 minuta“ koji se emitirana na TV Federacije Bosne i Hercegovine. Vaša izjava kako cete „nakautirati Hadžiomerovica ako se pojavi u Banja Luci“, koju ste prvo izrekli na skupu u Laktašima i ponovili u emisiji „Nedjeljom u 2“ Hrvatske televizije, predstavlja najgrublju demonstraciju sile i atak na fizicki integritet novinara Hadžiomerovica.

Nije ovo prvi put da na neprimjeren i necivilizacijski nacin reagujete prema novinarima i suprotstavljate se njihovom kritickom pisanju. Na žalost, potrudili ste se da se u politickoj praksi Bosne i Hercegovine ukorijeni nedomokratsko i nasilnicko ponašanje prema „nepoželjnim“ medijima i novinarima.

Upucujuci prijetnje novinaru Hadžiomerovicu, Vi ste u javni diskurs ponovno unijeli polticke prijetnje kao dozvoljeno sredstvo komuniciranja sa javnošcu i novinarima, a ulicnu retoriku, potpuno neprimjerenu poziciji premijera Republike Srpske, inaugurirali kao poželjan nacin obracuna sa neistomišljenicima. Vašim posljednjim istupom bi se ozbiljno trebali pozabaviti nadležni pravosudni organi kao i cjelokupna bh.javnost. Ta javnost, sa žaljenjem moramo konstatirati, još uvijek nema snage javno protestirati i moralno osuditi ovakva ponašanja.

Podsjecamo Vas, gospodine Dodik, na Deklaraciju Vijeca Evrope o Slobodi politicke debate u medijima u kojoj se izricito nalaže javnim licnostima i politicarima u zemljama clanicama Vijeca da prihvate medijsku kritiku :

„ Javni službenici moraju prihvatiti da ce biti predmet javnog nadzora i kritike , posebno kroz medije, zbog nacina na koji su obavljali ili na koji obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“.

Uz ovo pismo, šaljemo Vam cjelokupni tekst recene Deklaracije kao i ostala dokumenta Vijece Evrope ( Smjernice o ponašanju prema novinarima u kriznim situacijama i Deklaraciju o slobodi istraživackog novinarstva), releventna za ponašanje politicara i javnih funkcionera prema novinarima i medijima. Buduci da u svome Kabinetu imate novinare – savjetnike, duboko smo uvjereni kako cete se, zajedno sa njima, upoznati sa demokratskim principima zaštite slobode javne rijeci i prava novinara na slobodu kritike i javnog propitivanja politcara o njihovom radu.

Obavještavamo Vas takodjer kako cemo iskoristiti sva legitimna sredstva za zaštitu novinara i prava na slobodan rad, te ocuvanje integriteta i digniteta naše profesije.

Pozivamo Vas još jednom da, umjesto prijetnji novinarima, koristite legalna sredstva
(demanti, žalba Regulatornoj agenciji, tužba na osnovi Zakona o zaštiti od klevete…) za reagovanje na novinarske tekstove i emisije, ukoliko mislite da su povrijedjeni Vaš ugled ili Vaše pravo, kako je to obicaj u Evropi, za koju se svi borimo.

S poštovanjem,
Borka Rudic, generalna tajnica „BH novinari“

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest