“Proširite svoju viziju” – Evropska nagrada za mlade novinare na temu proširenja Evropske unije

Generalna direkcija EK za proširenje, u saradnji sa Evropskim udruženjem mladih novinara je danas pokrenula panevropski konkurs za mlade novinare iz cijele Evrope. Cilj konkursa je podstaci mlade novinare da izraze svoja gledišta o politici proširenja Evropske unije.

Pozivaju se mladi novinari u dobi izmedu 17 i 27 godina iz svih zemalja clanica Evropske unije kao i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata (zemlje Zapadnog Balkana i Turska) da ucestvuju u konkursu i dostave nedavno objavljen clanak koji se tice procesa proširenja Evropske unije (clanak treba biti objavljen u periodu izmedu januara 2007.g. i 15. marta 2008. godine). Povodom pokretanja konkursa, koji ce trajati od 15. novembra 2007. godine do 15. marta 2008. godine, komesar EK za proširenje Olli Rehn je izjavio: “Drago mi je što je ovaj konkurs pokrenut i zainteresovan sam za mišljenja mladih novinara o politici proširenja. Mladi novinari su važni u formiranju mišljenja svoje generacije. Pozivam ih da razmijene svoja iskustva i vizije naše zajednicke evropske buducnosti. Njihove ideje ce dodatno unaprijediti razgovore koji ce odrediti oblik našeg kontinenta.”

Ucesnici se mogu prijaviti na posebnoj web-stranici www.EUjournalist-award.eu. Tamo mogu procitati clanke o politici proširenja Evropske unije i pronaci zanimljive savjete za novinarsku karijeru. Na kraju konkursa u aprilu 2008. godine sudije, koje ce sacinjavati predstavnici sredstava informisanja iz zemalja koje su obuhvacene ovim konkursom, odabrati ce pobjednicki clanak za svaku zemlju i ti clanci ce biti objavljeni na web-stranici konkursa. Svih 35 pobjednika ce ici na zajednicko putovanje kroz balkanske zemlje i imace mogucnost ucešca u završnoj konferenciji sa predstavnicima sredstava informisanja iz razlicitih zemalja, koja ce se održati u junu 2008. godine.

Za više informacija molimo kontaktirajte:
Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini
Odjel za odnose s javnošcu, 033/254 700

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest