SAOPCENJE ZA MEDIJE

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoc novinarima najošrtije osudjuju postupak Vitomira Popovica, ombudsmena BiH za ljudska prava i prijetnje smrcu koje je izrekao Damiru Kaletovicu, novinaru Televizije Federacije BiH.

U emisiji „60 minuta“, objavljenoj u ponedjeljak 1.oktobra 2007. Vitomir Popovic je rekao kako novinar Kaletovic i urednik emisije “zaslužuju metak u celo” zbog priloga koji su u toj emisiji objavljeni o gospodinu Popovicu.

Zgroženi smo nad cinjenicom da bilo ko u ovoj zemlji može izreci prijetnju smrcu novinaru koji obavlja svoj zadatak i pokušava javnosti predociti informacije o osobi koja se prijavila na konkurs za državnog ombudsmena. Takvo ponašanje pogotovu je nespojivo sa funkcijom ombudsmena za ljudska prava, što je gospodin Popovic bio u trenutku izricanja prijentji novinaru Kaletovicu. Osoba koja bi svim svojim bicem i svakim svojim postupkom trebala biti posvecena zaštiti ljudskih prava u ovom je slucaju na najgrublji moguci nacin prekršila ta prava, demonstrirajuci pri tome nevjerovatnu kolicinu osionosti, bijesa i nepoštivanja novinarske profesije.

Ukoliko je bio nezadovoljan nacinom na koji su novinar Damir Kaletovic i urednik emisije „60 minuta“ Bakir Hadžiomerovic pisali o njemu, gospodin Popovic je mogao iskoristiti postojece medijske i eticke procedure, te iskazati svoje neslaganje ili nezadovoljstvo objavljenim televizijskim sadržajima. Mogao je takdojer, koristeci Zakon o zaštiti od klevete, zaštiti svoj rad i svoju licnost.

Zaobilazeci sve raspoložive zakonske i društvene mehanizme , ombudsmen Popovic je prekršio i sva demokratska i civilizacijska nacela kojih bi se i sam trebao držati. Time je, po ko zna koji put, jasno stavio do znanja kakva je pozicija državnog funkcionera a kakva pozicija novinara u Bosni i Hercegovini. Ovaj je slucaj, isto tako, ponovno akcentirao sav jad u kojem se nalazi ova država i društvo u cjelini kada jedan od najznacajnijih državnih funkcionera i ponovni kandidat za državnog ombudsmena može hladno prijetiti smrcu.

Pitamo se kakvu je poruku svojim cinom ombudsmen Popovic posalo drugima, koji sve cešce i sve grublje u posljednje vrijeme ocjenjuju rad novinara i krše medijske slobode u Bosni i Hercegovini?

Udruženje /udruga „BH novinari“ zahtjeva od Parlamenta BiH kao i Ureda državnih ombudsmena da se hitno ocituju o ovom slucaju i poduzmu adekvatne mjere prema Vitomiru Popovicu. Ukoliko na adekvatan nacin ne sankcioniraju ponašanje gospodina Popovica smatracemo da i oni podržavaju kršenje novinarskih prava i ugrožavanje licne sigurnosti i života novinara.

Pozivamo novinare iz cijele BiH, novinarske asocijacije i medije, intelektualce, kulturne i javne radnike da dignu svoj glas protiv gušenja medijskih sloboda i ugrožavanja života novinara.

Sarajevo, 2.10.2007. g. Udruženje/udruga «BH novinari»
Linija za pomoc novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest