SAOPCENJE ZA MEDIJE

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoc novinarima smatraju nedopustivim ponašanje clanova Predsjedništva BiH i njihove Službe za odnose s javnošcu prema novinarima i medijima koji prate rad ove institucije.

Povodom redovne sjednice Predsjedništva, u utorak 27.03.2007. godine, novinari su bili pozvani na Press konferenciju na kojoj se trebao obratiti predsjedavajuci Predsjedništva Nebojša Radmanovic i informirati ih o zakljuccima najavljene sjednice. Nakon više od sat vremena cekanja, niko od clanova Predsjedništva se nije pojavio u sali za novinare, niti je osoblje iz Službe za odnose s javnošcu uputilo bilo kakvo objašnjenje ili izvinjenje zbog kašnjenja. Kako nisu uspjeli dobiti izjavu niti saopcenje o zakljuccima sjednice, novinari su demonstrativno napustili salu za novinare i zgradu Predsjedništva.

Udruženje/udruga «BH novinari» najoštrije protestira zbog ovakvog ponašanja clanova Predsjedništva i nepoštivanja vlasitih termina za obracanje novinarima i javnosti Bosne i Hercegovine. Ovo nije prvi put da osoblje najviše državne institucije kasni, i na bahat nacin se ophodi prema novinarima, njihovom vremenu i obavezama.

S obzirom na prirodu novinarskog posla koji iziskuje hitrost i pravovremenost u izvještavanju, nedopustivo je da najviša državna institucija u BiH ne uvažava specificnosti ove profesije niti interes javnosti da na vrijeme dobije informacije iz zgrade Predsjedništva. Služba za odnose s javnošcu Predsjedništva BiH je dužna da, u slucaju nepredvidenog kašnjenja, na vrijeme obavijesti prisutne novinare, uz adekvatno obrazloženje i informaciju, da li ce i kada, najavljena konferencija biti održana

Zbog toga smatramo da clanovi Predsjedništva i njihova Služba moraju promijeniti svoje ponašanje i pokazati veci stupanj odgovornosti prema javnosti i novinarima. Takoder, Predsjedništvo BiH je, kao i ostale javne institucije, dužno osigurati adekvatne uvjete za rad novinara i omoguciti im obavljanje njihovih preofesionalnih zadataka. Zbog toga zahtijevamo da hitno utvrde procedure i nacine za obracanje javnosti i na taj nacin omoguce slobodan i nesmetan rad novinarima i medijima.

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoc novinarima podržavaju odluku izvještaca iz Predsjedništva da zajedno napuste zgradu. Samo na takav nacin moguce je natjerati domace politicare da uvide znacaj i ulogu medija.

Sarajevo, 28.03.2007.g. Udruženje/udruga «BH novinari»
Linija za pomoc novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest