Ministarstvo za obrazovanje i nauku
Srednjo-bosanskog kantona
Stanicna 41
72 270 Travnik
Bosna i Hercegovina

Sarajevo, 09.03.2007.

– Za Zorana Matoševica, pomocnika ministra za obrazovanje i nauku i Ismeta Aliju, dekana privatnog Pravnog fakulteta u Travniku-

Cijenjena gospodo,

Udruženje/udruga “BH novinari” i Linija za pomoc novinarima najoštrije protestiraju zbog prijetecih poruka i verbalnih napada upucenih novinarki Nadi Ridžic, autorici TV priloga o dešavanjima u visokoškolskom obrazovnju u Srednjobosanskom kantonu, objavljenom 08.03. 2007. godine na Federalnoj televiziji.

Smatramo neprihvatljivim verbalne napade na novinarku i dovodjenje u pitanje njenog profesionalnog rada i ljudskog digniteta. Takvo ponašanje ne prilici funkcijama koje obnašate i ne daju vam za pravo da se, na bahat i grub nacin, ophodite prema koleginici Ridžic, ili bili kojem drugom novinaru/novinarki koji su spremini da pišu o zbivanjima u Srednjobosanskom kantonu.

Podsjecamo vas, gospodo, da svaki novinar ima pravo na slobodu informiranja i iznošenje cinjenica i stavova. Ako ste bili nezadovoljni onome što je novinarka kazala u svom televizijskom prilogu, bilo je i drugih nacina da to nezadovljstvo izrazite. Mogli ste uputiti demanti medijskoj kuci u kojoj novinarka radi i opovrgnuti informacije za koje smatrate da su nepotpune ili netacne. Cinjenica da ste posegnuli za napadima i slanjem prijetecih poruka upucuje na zakljucak da pokušavate sprijeciti daljnje istraživanje o ovoj temi.

Udruženje/udruga «BH novinari», kao organizacija i institucija koja štiti prava novinara na slobodan i nesmetan rad, zahtijeva od vas se javno izvinite našoj koleginici Nadi Ridžic.

S poštovanjem,

Borka Rudic,
generalna tajnica

Udruženje/udruga «BH novinari»
Linija za pomoc novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest