HNK Mostar
Kneza Domagoja bb
88 000 Mostar

– za Ivana Ovcara, intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru-

Sarajevo, 02.02.2007.

Cijenjeni gospodine Ovcar,

Udruženje/udruga “BH novinari” i Linija za pomoc novinarima iznenadeni su cinjenicom da je Hrvatsko narodno kazalište Mostar uskatilo grupi novinara iz Mostara pracenje premijere predstave “Bljesak zlatnog zuba” redateljice Nine Klefin. Na dan premijere, 31. januara/sijecnja 2007., novinarima Andrijani Copf i Faruku Veli nije omoguceno da udu u prostorije Kazališta. Prema njihovim rijecima, pripadnici osiguranja fizicki su sprijecili novinare da udu u prostorije Kazališta uz obražloženje da tom dogadaju «mogu prisustvovati samo osobe s posebnim pozivnicama». Novinarima nije pomoglo ni to što su uredno pokazali novinaske iskaznice.

Podsjecamo Vas, gospodine Ovcar, kako je premijera predstave javni dogadaj o kojem javnost treba imati informacije. Isto tako smatramo da je, prije svega, u Vašem interesu da omogucite javnosti dobivanje informacija o prijemu predstave kod gradana Mostara.

Iznenadeni smo uskracivanjem prava novinarima da prate premijeru predstave “Bljesak zlatnog zuba”, imajuci u vidu kako je uobicajena praksa svih ovakvih institucija, pa i Vašeg Kazališta, da predvidi odreden broj sjedišta za novinare. Istina, raspolažemo informacijama kako su novinari prisustvovali pres konferenciji i genderalnoj probi predstave i tom prilkom imali mogucnost saznati nešto više o samoj predstavi i njenim akterima. Ipak smatramo kako je premijera predstave poseban dogadaj, te da usrkacivanje novinarima da prate premijeru predstavlja kršenje novinarskih prava.

Molimo Vas da nam odgovorite na ovo pismo i obrazložite Vaš postupak.

S poštovanjem,
Borka Rudic, generalna tajnica Udruženja/udrugae“BH novinari”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest