FEDERALNI MUP
Mehemda Spahe 7
71 000 Sarajevo

– za Zlatka Miletica, direktora Uprave policije MUP-a Federacije BiH-

Sarajevo, 29.01.2007.

Poštovani gospodine Miletic,

Udruženje/udruga “BH novinari” i Linija za pomoc novinarima upucuju najoštiriji protest MUP-u Federacije BiH zbog ponašanja pripadnika osiguranja zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru i sprjecavanja ekipe RTV Mostar u realizaciji priloga. Dana 29. januara 2007. godine TV ekipa je snimala kadrove zastava na procelju Federalne zgrade za prilog o aktualnoj odluci Ustavnog suda BiH o skidanju entitetskih obilježja. Policajac, zadužen za osiguranje te zgrade, je uz verbalne prijetnje, vrijedanja, legitimisanje i fizicka naguravanja sprijecio TV ekipu u snimanju priloga.

Udruženje/udruga “BH novinari” i Linija za pomoc novinarima su iznenadenji ovakvim ponašanjem policajaca, buduci da je ekipa RTV Mostar više puta do sada snimala zgradu Vlade Federacije BiH, i nikad u tome nije bila sprijecena.

Podsjecamo gospodu iz Federalnog MUP-a kako su predstavnici policije Republike Srpske i Federacije BiH prije nekoliko godina potpisali dokument pod nazivom «Smjernice za policiju u ophodjenju sa medijima». U jednoj od preporuka iz tih Smjernica se kaže:

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest