MAGAZIN “PATRIOT”
78000 Banja Luka

– za gospodina Slobodana Vaskovica, glavnog i odgovornog urednika magazina –

Sarajevo, 27.1.2007.

Gospodine Vaskovicu,

U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge „BH novinari“ upucujem Vam podršku u nastojanjima da se izborite za slobodu javne rijeci i nesmetan rad uposlenika u Vašem magazinu, te sprijecite nedemokratska uplitanja politicara i pritiske na magazin „Patriot“

Clanovi Upravnog odbora „BH novinara“ izražavaju žaljenje zbog cinjenice da ste se opredjelili za drasticnu mjeru – štrajk gladju – kako biste zaustavili višemjesecne pritiske i prijetnje kojima ste izloženi. Ocekujemo da ce se zvanicnici Republike Srpske, prije svih Milan Jelic, predsjednik Republike Srpske, kojeg optužujete za pritiske i prijetnje, javnosti dati na uvid informacije na osnovi kojih je zatražio provjeru finansijskog poslovanja kao i rezultate te provjere. U protivnom, smatracemo da je ovo još jedan pokušaj discipliniranja medija i obracun sa onima koji kriticki pišu o politicarima i nositeljima javnih funkcija u Republici Srpskoj.

Upravni odobor Udruženja/udruge „BH novinari“ se iskireno nada da ce prestati okolnosti koje su Vas natjerale na štrajk gladju i da necete ugroziti svoje zdravlja i život.

S poštovanjem,

Borka Rudic, generalna tajnica „Udruženja/udruge „BH novinari“

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest